Bitumen dakbedekking wordt ook wel roofing genoemd. En heeft zich in de afgelopen jaren qua kwaliteit verbeterd. Bitumen dakbedekking concurreert met EPDM en PVC dakbedekkingen.
Bitumen dakbedekking wordt al jaren geplaatst op platte daken. De samenstelling van bitumen is aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. In vergelijking met andere roofing is bitumen dakbedekking tegenwoordig elastischer door de toevoeging van kunststofvezels.
Bitumen komen in rollen en worden door de dakwerker uitgerold en vervolgens met een brander op het platte dak vastgemaakt
Het materiaal bestaat uit bitumen stroken. Het is ook mogelijk om bitumen leien te verkrijgen. Die zijn erg geschikt voor daken met een sterke hellingsgraad.
Bitumen oftewel roofing kent 2 soorten, namelijk: bitumen op basis van elastomeren (SBS) of op basis van plastomeren (APP).
De prijs hangt af van een aantal factoren, zoals: de oppervlakte van het dak, de staat van het dak, het type dak, type bitumen en de moeilijkheidsgraad. Kies je ook voor isolatie, dan komt daar nog een meerprijs bij. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €45 tot €55 per m2. Deze prijs is inclusief plaatsing en btw.
Je kunt bitumen dakbedekking op het dak lijmen of branden. Het lijmen heeft meestal de voorkeur, omdat het veiliger en makkelijker is. Tevens zorgt de lijm voor extra waterdichtheid wat mooi meegenomen is. Echter is het lijmen duurder dan het branden.
Wanneer er gekozen wordt voor het branden wordt dit gedaan door de bitumen op te warmen. Het lijm wordt vloeibaar en de stroken kunnen zich dan aan het oppervlak vasthechten. De stroken overlappen elkaar met enkele centimeters. Het risico met betrekking tot brandveiligheid is hoog. Wanneer er te veel of te weinig hitte gegeven wordt ontstaan er fouten die consequenties hebben. Het is raadzaam om de plaatsing van een dakbedekking altijd over te laten aan een dakspecialist.
Het is verstandig om bij schade het dak te herstellen. Schade wat genegeerd wordt kan er op de korte of lange termijn voor zorgen dat er grote schade ontstaat. Het vervangen van het dak kan je dan veel geld kosten, dus het is raadzaam om alle schade serieus te nemen en te herstellen.
Je kunt denken aan de volgende schades bij een bitumen dakbedekking:
Het materiaal heeft zich sterk verbeterd in de loop van de jaren waardoor kans op scheuren is verkleind. Echter bestaat die kans nog altijd. Wanneer er scheuren ontstaan moeten ze zo snel mogelijk hersteld worden om lekkage te voorkomen. Bij scheuren kan namelijk vocht binnendringen. Vocht kan de onderste houtconstructie of beton aantasten.
Bij blazen kun je ervan uitgaan dat er waterdamp onder de roofing ligt. Dit is een eerste aanleiding tot scheuren die gaan ontstaan. Het is raadzaam om snel in te grijpen.
Kleine plaatselijke schade kan worden gerepareerd. Dat doet de dakspecialist door middel van een rubbercoating of rubberdakpasta. Wat de specialist kan doen is het aanbrengen van een nieuwe strook bitumen op het beschadigde deel. Scheuren en blazen kunnen ook een teken van een verouderd dak betekenen, dus dat het dak toe is aan nieuwe dakbedekking. Schakel in die gevallen een dakwerker in om het na te checken.
Benader dakwerkers uit jouw regio en vergelijk het aanbod om tot wel 20% op de totale kosten te kunnen besparen.
• Onderwerpen A-Z
Bekijk hier 70+ artikelen.
• Must-reads
- Checklist
- Daklekkage
- Dakrenovatie
- Asbest
• Algemeen
- Dakwerker
- Dak ontmossen
- Dakgoot repareren
- Dakreiniging
- Dakreparatie
- Dakwerkzaamheden
- Loodslab vervangen
- Plat dak vernieuwen
- Schuurdak vervangen
- Schoorsteen vegen
- Rieten dak maken
- Overkapping maken
• Aandachtspunten
- Draagkracht berekenen
- Garantie
- EPDM over bitumen
- Houtrot
• Geldzaken
- Kosten
- Offertes?
- Prijs m2
- Dakshingles prijzen
- EPDM dakbedekking prijs per m2
- Dakkapel prijs berekenen
- Nieuw dak kosten
- Schoorsteenveger prijs
- Uurloon dakwerker
- Uurtarief dakwerker
- Kosten per m2
- Dakopbouw prijs
- Goedkope dakwerker
Vergelijk offertes van dakwerkers