Misschien niet een soort waar je meteen voor zal kiezen, maar het alternatief is er. Tegelpannen zijn klein van vorm en zijn in talloze uitvoeringen verkrijgbaar.
Tegelpannen worden ook wel leipannen genoemd. De tegelpannen zijn veelzijdig en geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van 35 graden. Doordat ze veelzijdig zijn kunnen ze als gevelbekleding worden gebruikt voor gebouwen met een kromme en/of gebogen dakvorm. Je kunt ze ook herkennen in het straatbeeld. Ze hebben een traditionele uitstraling, ook wel bourgondische uitstraling. Ze sieren zowel moderne als strakke daken en gevels.
Een knikdak met tegelpannen, welke horizontaal doorlopen
De voordelen...
Het voordeel is dat je tegelpannnen in verschillende kleuren en uitvoeringen kunt verkrijgen. Zo kun je zelf, naar jouw smaak, het geschikte dak voor jouw huis uitkiezen.
Tegelpannen heb je in verschillende kleuren. Heb je een traditionele architectuur? Ga dan voor leipannnen met een bruin, oranje of rode kleur. Woon je in een modern huis? Dan kun je beter kiezen tussen de kleuren: grijs, grijsblauw en zwart. Uiteraard is dit niet meer dan advies en kun je naar eigen smaak je kleur bepalen.
Indien je wenst (wat aan te raden is) kun je je tegelpannen laten glazuren. Daarmee bescherm je je dak van vuil, mossen en algen en gaat je dak langer mee.
De afwerking van je dak maakt de uitstraling van je dak compleet. Je kunt kiezen uit 3 soorten afwerking, namelijk:
Bij bourgondische tegelpannen wordt er gebruikt gemaakt van kleisoort die rijk is aan ijzeroxide. De dakpannen worden dagenlang in speciale ovens gebakken om hun eigen unieke uitstraling te kunnen vormen. De prijs van bourgondische tegelpannen ligt hoger dan normale leipannen doordat ze een langere baktijd hebben.
Naast de gebakken bourgonische tegelpannen kun je ook oude bourgondische tegelpannen verkrijgen. Echter zijn ze niet overal te vinden en vraagt het om zoekwerk. Tevens moet het aantal pannen die je nodig hebt ook tot beschikking blijken te zijn. Je kunt ook als alternatief kiezen voor leipannen met patina. Deze dakpannen zijn bijna niet te onderscheiden van de oude leipannen, dus een mooi alternatief.
Gedurende de levensduur maken de keramische pannen veel klimaatsveranderingen mee en door luchtvervuiling en aangroei van algen en mossen kan er patina optreden. Je kunt de keramische leipannen reinigen met een niet agressief moswerend middel. Het reinigen vraagt om specialisme en ook voor eigen veiligheid (om niet zomaar op het dak te staan of zitten) is aan te raden om het reinigen uit te besteden aan dakspecialisten op het gebied van reiniging.
Kies je voor keramische leipannen dan kun je rekenen op een levensduur van minstens 100 jaar. Het kan zelfs langer meegaan! Doordat keramische leipannen in hun kern gekleurd zijn behouden ze hun kleur hun levensduur lang. Echter kunnen factoren meespelen waardoor dat niet het geval is. Daarom geven de meeste dakpanspecialisten op keramische leipannen 30 jaar garantie.
Tegelpannen verschillen in de prijs aan de hand van de afwerking van de pan. Tevens speelt de moeilijkheidsgraad van het dak mee. Kies je voor bourgondische tegelpannen dan ben je duurder uit door de lange oventijd tijdens de productie. Tevens komt er naast de leipannen zelf ook arbeidskosten van een dakwerker bij. Hoe complexer het dak, hoe hoger de prijs van plaatsing. In veel gevallen kun je een totaal prijs krijgen voor de leipannen en het plaatsen. De prijs voor de leipannen inclusief plaatsing ligt meestal tussen de €90 en €130 euro per m2.
Wil je leipannen laten plaatsen? Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere dakdekkers uit jouw regio voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding!
Benader dakwerkers uit jouw regio en vergelijk het aanbod om tot wel 20% op de totale kosten te kunnen besparen.
• Onderwerpen A-Z
Bekijk hier 70+ artikelen.
• Must-reads
- Checklist
- Daklekkage
- Dakrenovatie
- Asbest
• Algemeen
- Dakwerker
- Dak ontmossen
- Dakgoot repareren
- Dakreiniging
- Dakreparatie
- Dakwerkzaamheden
- Loodslab vervangen
- Plat dak vernieuwen
- Schuurdak vervangen
- Schoorsteen vegen
- Rieten dak maken
- Overkapping maken
• Aandachtspunten
- Draagkracht berekenen
- Garantie
- EPDM over bitumen
- Houtrot
• Geldzaken
- Kosten
- Offertes?
- Prijs m2
- Dakshingles prijzen
- EPDM dakbedekking prijs per m2
- Dakkapel prijs berekenen
- Nieuw dak kosten
- Schoorsteenveger prijs
- Uurloon dakwerker
- Uurtarief dakwerker
- Kosten per m2
- Dakopbouw prijs
- Goedkope dakwerker
Vergelijk offertes van dakwerkers