Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Dak ontmossen

Een dak kan te maken krijgen met algen- en mosvorming. Naast dat het uitzicht eronder komt te lijden heeft het vormen van mossen een negatief gevolg voor je dak. Het kan leiden tot lekkages, barsten en scheuren in je dak. Voorkom al deze narigheid door je dak tussentijds te ontmossen!

dak ontmossen

De voordelen van ontmossen op een rij…

 • Voorkom lekkages: door mosvorming kan je dak te maken krijgen met scheuren en barsten die op hun beurt tot lekkages kunnen leiden.
 • Voorkom scheuren en barsten: je dakbedekking wordt door algen- en mosvorming poreuzer. Bij koude temperaturen kan het vocht in het mos uitzetten wat leidt tot scheuren en barsten in je dakbedekking. Door de mosvorming kunnen de scheuren onopgemerkt blijven. Dit kan weer leiden tot waterinfiltratie. Het binnengedrongen vocht kan ook ervoor zorgen dat de dakbedekking verder gaat uitbarsten.
 • Mooiere uitstraling: mosvorming zorgt voor een lelijke uitstraling op je dak en indien ook aanwezig op je gevel. Door je dak te ontmossen los je dit probleem op, want je dak (en je gevel) krijgt een nieuwe en frisse uitstraling.
 • Verleng de levensduur van je dak: door te laten ontmossen zorg je voor je dakbedekking wat langer meegaat. Vergeet niet dat de wisselende temperatuurwisselingen je dak beschadigen en voor mosvorming kunnen zorgen.
 • Kan leiden tot energieverlies: een beschadigd dak kan leiden tot energieverlies wat je terug zult zien op je factuur. Voorkom dat je dakisolatie aangetast wordt door lekkage door mosvorming.

Prijs dak ontmossen

Het is lastig om een exacte prijs te geven voor het ontmossen van je dak. De prijs is namelijk afhankelijk van een aantal factoren die meewegen, zoals: de totale oppervlak van de aangetaste dakbedekking, welke staat van mosgroei, grootte en bereikbaarheid van het dak, de ligging van de woning en uiteraard de arbeidsintensiviteit van de werkzaamheid. Een dakspecialist werkt met uurprijzen die inclusief btw en arbeidskosten zijn.

Hieronder vind je een tabel waarin is aangegeven wat de vanafprijs is voor het ontmossen van je dak.

Werkzaamheden Gemiddelde kostprijs
Dak ontmossen €9 tot €15
Dak ontmossen en daarna laten coaten €30 tot €45

Werkwijze

Het ontmossen van een dak gebeurt in een aantal stappen, namelijk:

 1. Voorbereiding
 2. Waterafvoer afsluiten
 3. Mos verwijderen van het dak

Hieronder lees je uitvoerig wat iedere stap inhoud.

 1. Voorbereiding
  Afhankelijk van je dak is het raadzaam om zoveel mogelijk werk zelf vooraf te verrichten. De vakmannen werken per uur en daarmee bespaar je in de kosten. Aan welke voorbereiding kun je denken? Denk aan terrasmeubels, bloempotten en de parasol die je vooraf aan de werkzaamheid zelf aan de kant kunt zetten. Je kunt daarnaast objecten die vaststaand zijn bedekken met een plastic zeil of een oude deken. Je beschermt daarmee je objecten tegen vuilresten en anti-mosproducten.
 2. Waterafvoer afsluiten
  De vakmannen gaan als eerste je afvoer afsluiten. Hiermee voorkomen ze dat er water met stukken mos en anti-mosproducten via je afvoer in de regenput terechtkomen. De werkzaamheid kan er namelijk voor zorgen dat je afvoerput verstopt raakt met mosresten.
 3. Mos verwijderen van het dak
  De dakwerker zal zich voorbereiden op de echte taak: het dak ontmossen. Dat gebeurt aan de hand van anti-mosproducten. De dakwerker maakt gebruik van een hogedrukreiniger en gaat te werk door te benevelen en alles weg te borstelen. Afhankelijk van de ontmossing gebruikt de dakwerker de benodigde materialen. In sommige gevallen moet eerst een anti-mosproduct inwerken.

mos op het dak

Ontmossen met of zonder reinigingsmiddel?

Je kunt je dak laten ontmossen door gebruik te maken van een reinigingsmiddel. Een ander optie is het niet gebruiken van een reinigingsmiddel. De methode bepaald of er wel of geen gebruik gemaakt wordt van reinigingsmiddel. Echter bepaald de mate van vervuiling of er wel of geen reinigingsmiddel moet gebruikt worden.

 • Wordt er gekozen voor de methode: ontmossen zonder reinigingsmiddel dan wordt er gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger. Bij het reinigen wordt er gebruik gemaakt van een vuilfrees, een speciale roterende sproeikop waarmee vuil en mossen makkelijker worden verwijderd. Echter is het niet mogelijk om altijd een vuilfrees te gebruiken, bijvoorbeeld bij oude verweerde dakbedekkingen. Er wordt dan gebruik gemaakt van een V-straal bij een druk van 80 bar. Het spuiten gebeurt altijd neerwaarts om te voorkomen dat er water onder de sluitingen terechtkomt.
 • Wordt er gekozen voor de methode: ontmossen met een reinigingsmiddel dan wordt het dak eerst schoongespoten met een hogedrukreiniger. Daarna vernevelt de specialist een reinigingsmiddel op het dak. In de meeste gevallen kent zo een middel een inwerktijd. Die tijd kan variëren van een uur tot enkele uren. Na de inwerkperiode wordt het dak nogmaals schoongespoten. Het reinigen met een reinigingsmiddel wordt vaker toegepast bij oude daken. Denk aan oude pannen of handgemaakte leien die kleine oneffenheden waar het reinigen moeilijk is.

Dakcoating, een goede nazorg na het ontmossen!

Wanneer het ontmossen is uitgevoerd ziet je dak er weer net nieuw uit. Je wilt dat resultaat vast een langere tijd houden. Daarom is het handig om het dak na het ontmossen te voorzien van een anti-moscoating. Dakcoating gaat mosvorming tegen en voorkomt dat ze zich niet meer kunnen vestigen op je dakbedekking. Het voordeel is dat je je dak een langere tijd niet meer hoeft te laten ontmossen.

Een coating beschermt tegen algen- en mosvorming en geeft je dak een mooie en frisse uitstraling. Nadat je dak is ontmost komt er eerst een primer op het dak. De primer moet een aantal uren opdrogen. Nadat je dak is opgedroogd wordt de daadwerkelijke dakcoating gespoten. Dankzij deze coating kunnen algen- en mossen moeilijk hechten aan je dak en is je dakcoating ook nog eens vochtwerend.

Je kunt dakcoating combineren met het ontmossen. Zo heb je twee-in-één werk verricht en kun je voor een mooie prijs je dak weer als nieuw laten stralen. De prijs voor ontmossen en dakcoating is gemiddeld €30 tot €45 per m2.

Zelf je dak ontmossen? Dat kan!

Heb je geen twee linkerhanden en beschouw je jezelf als een goede aanpakker, dan zou je inderdaad kunnen overwegen om het ontmossen zelf te doen. Wij raden je aan om het wel voorzichtig aan te pakken. Waarom? Het is namelijk belangrijk om je goed te laten informeren over het gebruik van anti-mosproducten.

Het anti-mosproduct moet wel het juiste product zijn voor jouw type dakbedekking. Heb je je laten informeren dan is het raadzaam om te beginnen met een onopvallend stuk. Zo kun je beoordelen of je het juiste product hebt. Het middel kun je in een bouwmarkt kopen.

Wat voorop moet staan is je veiligheid. Het is niet iets wat je dagelijks doet: op het dak lopen. Je kunt ervoor kiezen om stellingen te huren om het dak beter te bereiken. Houd er wel rekening mee dat stellingen huren extra geld gaat kosten.

Het ontmossen van je dak lijkt een makkelijke taak, maar het tegendeel is waar. Je hebt te maken met vakmanschap, want zowel het belopen van het dak als het juiste product op de juiste manier én met de juiste hoeveelheid gebruiken vraagt om kennis. Om je veiligheid te waarborgen en te gaan voor kwalitatief werk raden we je aan om hier een dakwerker voor in te schakelen.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers