Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Schoorsteen vegen

Het vegen van je schoorsteen valt onder het reinigen. Alhoewel het een makkelijke klus lijkt is het raadzaam om het over te laten aan een professionele schoorsteenveger. Hieronder lees je meer over schoorsteenreiniging.

Redenen om te reinigen

Je kunt je schoorsteen laten reinigen om verschillende redenen. De belangrijkste reden is brandveiligheid. Het is namelijk zo dat het schoonmaken van een schoorsteen de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk verkleint. Daarnaast verkleint het de kans op een CO-vergiftiging.

Naast veiligheid kent het reinigen van de schoorsteen ook een andere goede reden, namelijk: efficiënter stoken. Doordat je efficiënter gaat stoken bespaar je ook op je energiefactuur. Wie ook nog eens goed voor het milieu wil zijn kan beter haar/zijn schoorsteen geregeld reinigen zodat de schoorsteen minder verontreinigde stoffen uitstoot.

Kosten reiniging schoorsteen

De prijs is afhankelijk van de soort reiniging die de schoorsteen reiniger zal moeten uitvoeren. De gemiddelde prijzen liggen gemiddeld tussen de €60 tot €150. Wil je je rookkanaal laten reinigen dan kun je uitgaan van ongeveer €60 tot €100. Een jaarlijkse reiniging van de centrale verwarmingsinstallatie, inclusief schoorsteen kost je gemiddeld €100 tot €150. Wanneer je schoorsteen is verwaarloosd en niet is onderhouden kun je te maken krijgen met een vogelnest in je schoorsteen of erge vervuiling. In dit geval zal de vogelnest verwijderd moeten worden en de schoorsteen goed gereinigd wat de prijs veel hoger laat vallen. Lees verder: prijs schoorsteen vegen.

Is het reinigen van je schoorsteen verplicht?

Het is in Vlaanderen niet verplicht om je schoorsteen te reinigen. Echter wordt het aangeraden om het wel te laten reinigen. Dit in verband met je eigen veiligheid en voor een optimale werking van je schoorsteen. Terwijl het niet verplicht is, kan de verzekeringsmaatschappij jou dat echter wel verplichten. Uiteraard is dit vermeld in het huurcontract of op je verzekeringspolis.

Hoe word je schoorsteen geveegd?

Hoe je schoorsteen geveegd wordt kan op 3 manieren, namelijk:

 1. Schoorsteen vegen van boven naar beneden
  De schoorsteenveger gaat het dak op. Door gebruik te maken van een kogel waaraan een borstel is vastgemaakt laat de schoorsteenveger in de schoorsteen de kogel omlaag gaan. De kogel zit vast aan een touw wat hij of zij omlaag kan laten en dan weer omhoog kan trekken. De borstel aan de kogel maakt op deze manier het roet los. Door het roet los te schuren wordt je schoorsteen gereinigd.
 2. Schoorsteen vegen van beneden naar boven
  De schoorsteenveger probeert van beneden naar boven met een borstel aan een stok het roet los te schuren. De veegstok is flexibel, dus kan het uitgerekt worden om heel hoog te komen. De schoorsteenveger bereikt met de de borstel op stok het uiteinde van de schoorsteen en zorgt dat het roet los is geschuurd.
 3. Schoorsteen vegen met reinigingsblok
  Een nieuw techniek is een reinigingsblok. Het zijn speciale blokken die op de markt te verkrijgen zijn die je laat opbranden in je haard. De bedoeling is dat de rook van dat speciale blok ervoor zorgt dat het roet in je schoorsteen loskomt.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers