Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Dakreparatie uitvoeren

Merk je een lek aan je dak of heb je schade na een hevige storm? Dan is het essentieel om snel actie te ondernemen. Met een dakreparatie kan je de meeste problemen goed en snel oplossen. Een kleine herstelling kan vaak voldoende zijn om jouw dak weer in een goede staat te krijgen. Hoe kan je je dak repareren? En wat met de kosten? Dit én meer lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten dakreparaties
Dakreparatie kosten
Dak herstellen of renoveren?
Belangrijke aandachtspunten
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer volstaat een dakreparatie?

Daken krijgen veel te verduren door de jaren heen, waardoor ze vaak niet ongeschonden blijven. Wanneer je schade of een probleem aan je dak ontdekt, is vaak een snelle reparatie nodig. Zo’n herstelling is doorgaans geschikt in deze situaties:

 • Als de dakbedekking nog geen 15 à 20 jaar oud is.
 • Als de dakconstructie nog stevig en stabiel is.
 • Als het gaat om kleine, lokale schade aan het dak.
 • Als het dak al goed geïsoleerd is.

Is een reparatie voldoende voor jouw dak? Een ervaren dakwerker kan dat snel inschatten en je advies op maat geven. We brengen je graag in contact met verschillende dakbedrijven, waardoor je meerdere voorstellen kan vergelijken. Start hier je gratis aanvraag.

dakreparatie

 

Soorten dakreparaties

Aan een dak kan je verschillende problemen vaststellen. Er zijn veel verschillende dakvarianten en dat zorgt voor heel wat soorten dakreparaties. Welke herstellingen kan je zo al laten doen? Een beknopt overzicht:

 

1. Dakbedekking herstellen

Een gebarsten dakpan, een verouderde rieten bedekking of een losgekomen dakplaat. Deze lokale schade komt vaak voor op een hellend dak. Op een plat dak kan er ook een scheurtje in de roofing of EPDM zitten. Het volstaat doorgaans om die dakbedekking lokaal te repareren en je zit weer goed voor meerdere jaren.

 

2. Dakgoten vervangen

Een dakgoot kan na een lange tijd verstopt raken, verroesten en gaan lekken. Om vochtproblemen te voorkomen, vervang je snel de kapotte dakgoten. Soms kan een specialist de dakgoten herstellen met een rubber seal coating of tape. Zo’n herstelling is enkel goed op korte termijn en je zal vroeg of laat je dakgoot volledig moeten vervangen.

 

3. Daklekkage repareren

Een lekkage kan niet alleen bij een dakgoot voor komen. Soms krijg je een waterlek binnen in je woning en zal je een deel van het dak weer waterdicht moeten maken. Voor een scheurtje in de roofing of een versleten dakpan volstaat een kleine herstelling. Kan je de schade niet tijdig repareren? Dan krijg je het risico op vochtplekken of schimmelvorming in je woning.

 

4. Loodslabben herstellen

Loodslabben zijn de donkergrijze stroken op je dakbedekking die een dakspecialist langs dakkapellen, schoorstenen of ramen plaatst. De stroken hebben een isolerende en waterdichte werking en je kan ze dus beter laten herstellen als ze beschadigd zijn. In bepaalde situaties laat je je daklood zelfs beter volledig vernieuwen.

 

Dakreparatie kosten

Een goed onderhouden en gerepareerd dak is cruciaal voor het behoud van de waarde en de veiligheid van je woning. De kosten voor dakreparaties lopen behoorlijk uiteen. De gemiddelde prijzen voor een herstelling hangen sterk af van de grootte van de schade en het type dak. Hier is een klein overzicht:

Type dakreparatieGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Dakbedekking herstellen€ 50 à 200 per m²
Dakgoot vervangen€ 30 à 70 per lopende meter
Daklekkage repareren€ 30 à 40 per uur
Loodslabben herstellen€ 100 à 150 per lopende meter

Wil je een exacte prijs voor je dakreparatie? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij verschillende dakbedrijven. Het advies en de prijs kunnen namelijk verschillen van de ene specialist tot de andere. Ontvang hier gratis offertes voor jouw dakreparatie!

 

dakreparaties

 

Dak herstellen of renoveren?

Het is belangrijk om regelmatig jouw dak te controleren zodat je snel kan ingrijpen. Zo heb je in de meeste gevallen geluk en volstaat een simpele herstelling. Is de laatste check-up al een tijdje geleden en lijkt het beter om je hele dak te vernieuwen? Dan heb je verschillende manieren om jouw dak te vervangen. Wanneer laat je een herstelling doen of kies je voor een nieuw dak?

 

OPTIE 1 = Dak herstellen

Kleine reparaties zijn vaak genoeg om verdere problemen te vermijden. Het beschermt je huis tegen wateroverlast, vochtproblemen en je behoudt een goede isolatie. Met een degelijk onderhoud kan je kleine problemen snel behandelen. Als je dak in het algemeen nog in een goede staat is, moet je zeker geen grote investeringen maken om je volledig dak te vernieuwen.

 

OPTIE 2 = Dak renoveren

Heb je al een tijdje geen onderhoud meer gedaan aan je dak en is het dak sterk verouderd? Dan is het risico op grotere problemen aanwezig. Wanneer je dakconstructie door vocht of houtrot wankel is, grijp je beter volledig in. Ook roofing met meerdere scheuren of blaasvorming kan je niet meer lokaal herstellen. Bij een groot risico is het aangeraden om je dak volledig te renoveren.

 

Kan ik zelf mijn dak repareren?

Een kleine reparatie aan een dakgoot, loodslab, … kan je zeker zelf doen. Toch kan je een dakreparatie beter laten uitvoeren door een dakwerker als het werk te gevaarlijk is. Zo’n expert heeft de kennis en ervaring om je dak op een duurzame manier te kunnen herstellen. Kom in contact met een expert via onze offertedienst.

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je dakwerken uitvoeren aan je woning? Dan zijn er een paar aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. Het gaat onder meer om:

 

 • Asbest herkennen: tijdens een kleine of grote reparatie kan je botsen op asbesthoudende materialen. Beschadigde daken kunnen gevaarlijke asbestdeeltjes vrijlaten in de omgeving. Het is daarom verplicht om asbest te verwijderen en je dak grondig te vernieuwen.
 • Dakisolatie: heb je kleine dakproblemen en is jouw dak niet goed geïsoleerd? Denk dan na over een grotere renovatie. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap. Je dak is weer hersteld voor lange tijd én je geniet van een constantere binnentemperatuur en een lagere energiefactuur.
 • Financiële voordelen: als je woning ouder is dan 10 jaar heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6%. Sommige gemeentes reiken ook premies uit voor een dakrenovatie. Laat je zeker informeren door een dakwerker of bij je gemeente als je dakwerken laat uitvoeren.
 • Onderhoud en inspectie: om je dak in een optimale staat te houden, zorg je best voor een frequent onderhoud en inspectie. Een dakreiniging doe je idealiter jaarlijks. In een groene omgeving kan je je dak met bijvoorbeeld een dakgootrooster extra goed beschermen.

 

 

Vind een ervaren dakspecialist!

Om zeker te zijn van de juiste analyse en een correcte reparatie, kan je een beroep doen op een ervaren dakwerker. Je geniet van vele voordelen en je moet geen risico nemen om zelf op het dak te kruipen. Door het onderstaande formulier in te vullen, kom je in contact met verschillende dakbedrijven:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers