Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Dakreiniging

Je dak verouderd met de tijd. Je kunt dan kiezen voor het vernieuwen, maar dat is een behoorlijke dure grap. Echter kiezen mensen voor het vernieuwen van de dakbedekking bij problemen met het dak. Hoe kun je er voor zorgen dat je dak langer mee gaat en er tegelijkertijd weer mooi uitziet? Door je dak te laten reinigen!

Soorten dakreiniging

Je kunt je dak op verschillende manieren laten reinigen. Afhankelijk van je dak kies je de soort reiniging uit. Heb je er zelf weinig verstand van? Dat geeft niet. Een dakspecialist kan aan de staat van je dak informeren welke reinigingsmethode het beste past in jouw situatie.

1) Ontmossen

Ontmossen is een soort reiniging die je gebruikt indien er op je dakbedekking algen en mossen zijn komen te zitten. Het zorgt ervoor dat je dak er verouderd uitziet. Daarnaast wordt er gekozen voor het ontmossen doordat er risico’s op lekkages ontstaan. Namelijk kunnen algen, mos en vuil je dakbedekking poreus maken. Het regenwater sijpelt in je dakbedekking en wanneer het gaat vriezen kan dit scheuren veroorzaken. Zo kan er vocht doordringen in je dakconstructie en dakisolatie. Genoeg redenen om je dak te laten ontmossen.

De prijs voor ontmossing ligt gemiddeld tussen de €9 tot €15 euro per m2.

hoge druk spuit

2) Poreuze dakbedekking herstellen en voorkomen: coaten

Dit is een methode wat na het ontmossen komt. Dus je moet eerst je dak ontmossen om er een dakcoating eroverheen te doen. Dakcoating zorgt voor die finishing touch op je dakbedekking. Namelijk zorgt de dakcoating ervoor dat er minder snel algen- en mosvorming meer kan ontstaan op je dakbedekking. Het ontmossen krijgt dus dankzij dakcoating extra betekenis. Je kunt zodoende langer genieten van je dakbedekking die er fris en nieuw uitziet. Je kunt kiezen voor gekleurde coating. Daarnaast maak je een keuze in matte of glanzende coating.

De prijs voor je dak te ontmossen en coaten ligt gemiddeld tussen de €30 en €45 euro per m2.

3) Algemene reiniging

Je hoeft niet perse last te hebben van algen en mosvorming om te kiezen voor dakreiniging. Het is raadzaam om je dak goed te onderhouden. Dat doe je door je dak te reinigen. Zo ben je algen- en mosvorming, vuilvorming en alle andere narigheid een stapje voor.

Je kunt je dakpannen of dakplaten reinigen onder hoge druk. Bij kleine en milde vervuiling met heet water en bij hardnekkige vuil met heet water en een reinigingsmiddel.

Je leien of rieten dak kun je niet met een hogedrukreiniger reinigen. Je zorgt namelijk daarmee voor schade. Het verstandigst doe je het bij een leien dak onder lage druk en bij een rieten dak gebruik je geen water! Een rieten dak reinigen is specialistisch werk. Tevens zijn andere soorten dakbedekking dat ook.

De prijzen beginnen bij gemiddeld €5 euro per m2.

4) Dakgoot reinigen

Een dakgoot kan verstopt raken door vuil, bladeren en mos. Wanneer een dakgoot verstopt raakt kan het regenwater niet afgevoerd worden wat voor veel gewicht zal zorgen. Dat kan op z’n beurt ervoor zorgen dat de voegen van je buitenmuur lostrekken.

Je kunt je dakgoot geregeld zelf reinigen door de gevallen bladeren eruit te halen. Daarnaast kun je de takken die tegen je dakgoot hangen het beste snoeien. Het lijkt een simpele klus om je eigen dakgoot te reinigen, maar wees voorzichtig. Onderschat de hoogte van de dakgoot niet, dus stel je eigen veiligheid voorop. Misschien is het een werkzaamheid dat je beter kunt uitbesteden.

De prijzen beginnen bij gemiddeld €50 euro voor een dakgoot van 10 meter.

dakgoot schoonmaken

Het reinigen van je dak door een vakman

Zoals hierboven is beschreven is het reinigen van het dak, welke soort reiniging ook, vakmanschap. Daar kunnen we verschillende redenen voor geven. Ten eerste is het niet verstandig om zelf het dak op te gaan. Denk aan je eigen veiligheid. Ten tweede is het belangrijk om te weten welke manier van reiniging bij jouw dakbedekking kan. Ten derde is de uitvoering en het gebruik van de juiste reinigingsproducten erg belangrijk voor een goed resultaat. Een dak specialist is ervaren en heeft de juiste kennis in huis om de juiste werkzaamheid uit te voeren.

Werkwijze dakreiniging

Hieronder lees je de stappen die gezet worden bij het reinigen van je dakbedekking. De stappen moeten doorlopen worden voor een goed resultaat.

Stap 1: inspectie dakbedekking

De eerste stap is de inspectie van je dakbedekking. Het is belangrijk om te kijken wat je dakbedekking nodig heeft. De aard van vervuiling moet in kaart gebracht worden. Tevens moet er gekeken worden of er sprake is van lekkage. Echter kun je grote problemen krijgen als je aan het reinigen bent terwijl er sprake is van lekkage. Het is daarom raadzaam om de inspectie te laten uitvoeren door een ervaren vakman.

Stap 2: reiniging van het dak

De type dakbedekking bepaald op welke manier het dak gereinigd kan worden. Tevens speelt de mate van vervuiling hierbij een rol. Deskundig advies van een vakman is hierbij belangrijk.

Nadat de juiste methode is gekozen kan er gereinigd worden volgens de werkwijze van de methode.

Stap 3: afwerken van het dak

Het afwerken van het dak kan in twee fasen. Gebruikelijk is dat je dak nadat het is gereinigd wordt met een desinfecterend middel gespoten. Wil je extra bescherming, dan kun je kiezen voor dakcoating. Dakcoating zorgt ervoor dat je dak een beschermlaag krijgt. Je dak is dan beschermd tegen algen- en mosvorming, maar is ook bedoeld om vuil tegen te gaan. De coating kan in kleur of transparant. Je dak zal er daarna net nieuw gaan uitzien.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers