Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Rieten dak maken

Het maken van een nieuw rieten dak, hoe werkt dat? Het aanleggen van een rieten dak bestaat al bijna sinds het begin der mensheid. Toch zijn er de afgelopen jaren belangrijke doorbraken in de industrie die niet alleen rieten daken meer toegankelijk voor de massa hebben gemaakt, maar ook veel meer kosteneffectief en nog veiliger.

Dit is te danken aan de introductie van niet één, maar twee nieuwe moderne rieten systemen die verschillende grondstoffen gebruiken om rieten tegels te vervaardigen. Deze rieten tegelsystemen zijn eenvoudig te maken. En kunnen worden gemaakt van natuurlijk riet uit Zuid-Afrika of van gesimuleerd riet dat is gemaakt van PVC Polymer.

Natuurlijk riet uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaans riet staat tegenwoordig bekend als het meest flexibele riet om de beste kwaliteit tegels mee te maken. Dit type riet is direct beschikbaar in zijn natuurlijke habitat in en rond de kustgebieden van de West- en Oost-Kaap in Zuid-Afrika.

Wist je dat? Rieten tegels zijn over het algemeen veiliger dan de meer conventionele manier van riet dekken. Dit komt omdat elke tegel wordt behandeld met een brandvertragende chemische stof.

rieten dak maken

Nieuw rieten dak

Je kan je voorstellen dat een nieuw rieten dak tegenwoordig uit kunstmatig riet bestaat. Omdat het veel veiliger is. Meer nog, een kunstmatig rieten dak is niet brandbaarder dan een stenen dak. Maar zeker ook omdat het aanbrengen van de kunstmatige rieten tegels veel sneller werkt dan het traditionele aanleggen van een rieten dak. Sneller werken is een extra troef maar ook omdat er geen specialistische kennis meer nodig is om de tegels te leggen.

Hoe maakt men een rieten dak? Een rieten dak maken op de klassieke manier is een erg specialistische onderneming. We omschrijven hieronder het proces van een rieten dak maken.

Voorbereiding

Kan je gelijk starten met riet leggen? Absoluut niet. Uit oogpunt van stevigheid en brandveiligheid is het erg belangrijk om na het snijden van de bundels met riet de losse stukjes en bladgroei er uit te verwijderen.

Wanneer het riet wordt gebruikt voor het gebied direct boven de dakconstructie, waarbij de onderzijde vaak wordt blootgesteld in een woon of slaapkamer, moet het materiaal worden gekamd zodat de stengels perfect schoon zijn.

Gereedschap voor aanleggen van een rieten dak

Is er bijzonder gereedschap nodig om een rieten dak aan te leggen? Er is zeer zeker specialistisch gereedschap nodig om een rieten dak op klassieke manier te maken.

  • Sikkel: wordt gebruikt om de bundels hand te snijden, alsook voor het reinigen van de bundels
  • Spade: dit gereedschap wordt gebruikt om de vorm van het riet te verbeteren
  • Directe naald: gebruikt de specialist om het riet op de dakconstructie aan te brengen
  • Een klimhaak: S-vormige klimhaken worden gebruikt om de rietdekker bij het werken op een dakhelling een voetsteun te geven

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers