Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Dakgoten

Dakgoten heb je in allerlei vormen en materialen. Passend bij je woning en je wensen kun je kiezen voor het soort materiaal en vorm. Het doel van een dakgoot is zorgen voor de afvoer van het water op jouw dak.

dakgoot vervangen

Soorten dakgoten

De uitstraling van een dakgoot is bepalend, dus daarom zijn er verschillende soorten dakgoten. Een robuuste dakgoot wordt vaker gekozen bij landelijke en traditionele woningen. Een mastgoot is qua vorm kleiner en valt minder op dan een robuuste dakgoot. Een andere optie is de verholen dakgoten. Je ziet deze soort niet, omdat het ingewerkt is in het dak. Meestal wordt dit toepast bij dakkapellen.

1. Bakgoot

De meest gebruikte dakgoot in Vlaanderen is de bakgoot. Je herkent een bakgoot aan zijn rechthoekige vorm, platte bodem en verticale randen. Je kunt bakgoot vinden in verschillende materialen zoals in pvc, zink, aluminium en roestvrij staal. Je kunt een bakgoot integreren in de kroonlijst van de woning. Daarmee creëer je een robuuste uitstraling wat past bij landelijke, traditionele en monumentale woningen.

 • Voordelen bakgoot: snelle montage, goedkoop, onderhoudsvriendelijk, makkelijk te herstellen
 • Nadelen bakgoot: een bakgoot is minder flexibel dan een mastgoot

2. Mastgoot

Een mastgoot herken je aan de ronde vorm. Het heeft een halve cirkel en wordt daarom ook wel hanggoot genoemd. Die naam heeft die ook wel te danken aan het montagesysteem waarbij steeds gebruikt wordt gemaakt van gootbeugels. De gootbeugels zorgen voor een goede en stevige bevestiging aan de muur of het dak. De afvoer verloopt door de ronde vorm goed. De kans op verstoppingen zijn door de ronde vorm ook minimaal.

 • Voordelen mastgoot: eenvoudige bevestiging, stevig, goedkoop, minder kans op verstoppingen
 • Nadelen mastgoot: minder onderhoudsvriendelijk

witte dakgoot

Een witte mastgoot, te herkennen aan zijn ronde vorm (halve cirkel van de zijkant gezien)

3. Kilgoot

Een kilgoot is een dakgoot wat bedoeld is om bij twee schuin aflopende dakvlakken het water op te vangen. Het plaatsen van een kilgoot verkleint de kans op lekkage in het dak. Doordat de kilgoot tussen twee aflopende dakvlakken geplaatst wordt is het van belang dat het goed gemonteerd wordt om waterophopingen en dergelijke te voorkomen.

 • Voordelen kilgoot: ideaal bij schuine vlakken, minder kans op lekken, onderhoudsvriendelijk
 • Nadelen kilgoot: complexere montage, kans op lekkage bij slechte montage

4. Zakgoot

Een zakgoot is een andere vorm van kilgoot. Terwijl een kilgoot tussen samenkomende daken zit is een zakgoot bedoeld om het water bij hellende daken op te vangen. Dus twee daken die naast elkaar kruisen en daar tussenin een zakgoot zit. Je ziet een zakgoot vooral bij een gesloten op halfopen bebouwing. Daarnaast kom je het tegen bij oudere woningen uit de jaren ’30 en ’40. De huizen worden tegenwoordig anders gebouwd waardoor er weinig tot geen gebruik meer gemaakt wordt van zakgoten. Zakgoten zijn ten opzichte van bakgoten en mastgoten breder.

 • Voordelen zakgoten: ideaal bij plekken waar veel water opgevangen en afgevoerd moet worden, plaatsing tussen twee hellende daken
 • Nadelen: het wordt niet meer toegepast, moeilijk te bereiken, materiaal alleen in zink of kunststof

5. Verholen goot

Een verholen goot is een gootsysteem bij het plaatsen van een dakkapel. De verholen goot ligt onder de dakpan en zorgt voor een fraaie afwerking.

 • Voordelen verholen goot: ideaal bij dakkapellen en onzichtbaar
 • Nadelen verholen goot: moeilijk te bereiken

Materialen dakgoten

Je kunt dakgoten in verschillende materialen vinden. De meest populaire dakgoot materialen zijn: zink, aluminium, koper en pvc. Je kunt ook gaan voor staal of polyester. Welk materiaal je kiest bepaald de levensduur van je dakgoot. Uiteraard zijn er prijsverschillen onder de materialen.

1) Zinken dakgoot

Een zinken dakgoot is stevig, vorstbestendig en heeft ook nog eens een lange levensduur. Daarnaast kent een zinken dakgoot ook de voordelen van het eenvoudig herstellen. De mooie uitstraling maakt het compleet. Echter wordt er niet zo snel gekozen voor een zinken dakgoot door de prijs. In vergelijking met een pvc of een aluminium dakgoot is een zinken dakgoot duurder. Een zinken dakgoot kost ongeveer €30 euro per meter.

kunststof dakgoot zwart

Een zwarte dakgoot van kunststof

2) Pvc dakgoot

Een pvc dakgoot is goedkoop, maar heeft dan ook wel de kortste levensduur. Daarom wordt een pvc dakgoot gebruikt bij bijgebouwen, schuren en tuinhuizen. Het plaatsen gaat snel. Een nadeel van een pvc dakgoot is dat het niet tegen temperatuurschommelingen kan. In het geval van herstellen is het raadzaam om te gaan voor vervanging doordat dat goedkoper is. Een pvc dakgoot heb je in verschillende soorten, dus is de prijs vanaf €15 euro per meter.

3) Aluminium dakgoot

Het grootste voordeel van een aluminium dakgoot is dat het corrosiebestendig is dankzij zijn afwerking met polyester. Een naadloze en duurzame aluminium dakgoot vormt een mooi alternatief voor zink. De prijs van aluminium staat ook gelijk aan die van zink. Doordat een aluminium dakgoot geen naden heeft, wat een zinken dakgoot wel heeft, kent een aluminium dakgoot geen zwakke plekken.

Aluminium is als grondstof een stuk duurder dan zink. Het plaatsen is niet perse duurder waardoor de kostprijs van een aluminium dakgoot uitkomt op dezelfde prijs als bij zink. De prijs voor een aluminium dakgoot is ongeveer €30 euro per meter.

4) Koperen dakgoot

Als je kiest voor een koperen dakgoot dan kun je uitgaan van de langste levensduur. Je kiest dus voor kwaliteit. Daarnaast kent koper ook andere voordelen. Koper kent een luxueuze uitstraling waardoor het vooral gebruikt wordt bij villa’s en herenhuizen. Een koperen dakgoot vraagt om minimale onderhoud.

Uiteraard kent ieder voordeel zo zijn eigen nadeel. Koper is een duur materiaalsoort. De prijs voor een koper dakgoot is vanaf €40 euro per meter.

Andere opties

De bovengenoemde materialen zijn de meest voorkomende. Echter kent de markt nog een aantal andere materialen. Ook deze twee materialen: roestvrij staal en polyester wordt gebruikt voor dakgoten.

A. Roestvrijstalen dakgoten

Kies je voor een roestvrijstalen dakgoot dan kies je voor duurzaamheid. Zoals het woord het al zegt roest het staal niet. Roestvrijstalen dakgoten zien er modern en strak uit. Ze zijn makkelijk in onderhoud en het belangrijkste is dat ze bestand zijn tegen roest/corrosie. De prijs voor een roestvrijstalen dakgoot begint bij €75 euro per meter.

B. Polyester dakgoten

Het bekendste aan een polyester dakgoot is dat het één hele stuk is. Handig, want het kan daardoor niet lekken. Het nadeel is dan wel weer dat je het helemaal moet vervangen als deze kapot gaat. Polyester dakgoten kun je vinden in verschillende kleuren. De prijs voor een polyester dakgoot is €20 euro per meter.

Dakgoot vervangen

Je hebt een nieuw dakgoot nodig bij het aanbouwen van de woning en-/of bij lekkage. Je kiest voor het vervangen van een dakgoot wanneer de dakgoot niet meer gerepareerd kan worden.

De reparatie van een dakgoot hangt ook van het materiaal af. Een zinken en koperen dakgoot kun je in de meeste gevallen nog goed herstellen. Een pvc en polyester dakgoot zal het snel opgeven en moet de dakgoot dus volledig worden vervangen.

Het kiezen van het juiste materiaal is dus een uitdaging. Wil je voor kwaliteit gaan of juist besparen? Dat maakt het verschil. Hieronder vind je een tabel waarin je terug kunt zien welk materiaal welke eigenschappen heeft. Zo wordt de plaatsing, levensduur en prijs vergeleken.

Zink Pvc Aluminium Koper Rvs Polyester
Plaatsing Moeilijk Gemakkelijk Gemakkelijk Moeilijk Gemakkelijk Gemakkelijk
Levensduur 30 jaar 15 jaar 25 jaar 80 jaar 35 jaar 20 jaar
Prijs €60 per meter €30 per meter €60 per meter €70 per meter €100 per meter €40 per meter

Dakgoten onderhouden

Wil je dat je dakgoot langer meegaat? Dan is het aan te raden om minimaal 2 keer per jaar je dakgoot uit te kuisen. Je checkt je dakgoot op beschadiging en lekkage. Wanneer er begroeiing in de buurt is dan is het verstandig om het onderhoud/check 3 keer per jaar te doen.

Je kunt ook kiezen voor een dakgootrooster of bladvanger. Zij zorgen ervoor dat ongedierte en bladeren uit je dakgoot blijven en voorkomen ook schimmelvorming. De prijs voor een dakgootrooster of bladvanger is ongeveer €20 euro per 3 meter.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers