Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Dak renoveren

Dakrenovatie is een breed begrip. Een nieuw dak plaatsen, een dak vernieuwen en dakisolatie plaatsen zijn voorbeelden van dakrenovatie.

1) Nieuwe dakbedekking

Een woning vraagt om de zoveel jaar (afhankelijk van het type) om een nieuwe dakbedekking.

Het is raadzaam om bij een oude dakbedekking die de eerste tekenen van lekkage laten zien het dak te vernieuwen. Uiteraard wanneer een dakspecialist geconstateerd heeft dat het dak toe is aan vernieuwen. In sommige gevallen kan namelijk een dak goed gerenoveerd worden door de lekkages te dichten. Dit is een snelle en goedkope oplossing. Een dak heeft zijn levensduur en wanneer die levensduur bereikt is vraagt het in de meeste gevallen om vernieuwing.

Bij het aanbrengen van een nieuw dak wordt de oude dakbedekking volledig verwijderd en wordt er gekeken of de dakconstructie nog wel in goede staat is. Indien dat het geval is kan een nieuw dak over de dakconstructie. Een andere mogelijkheid is een dakconstructie over een oud dak. Dat wordt ook wel overzetdak genoemd. Er worden dan lichte panelen (die de uitstraling hebben van dakpannen) geplaatst op de bestaande dakbedekking. En wordt dit ook wel ‘dak over dak’ genoemd.

2) Het plaatsen van dakisolatie

Wanneer je een nieuw dak op je woning zet is het raadzaam om dakisolatie te overwegen. Dan is het qua kosten het meest gunstig om dit te doen. Je kunt de dakisolatie namelijk gelijk langs buiten laten plaatsen en het beste rendement behalen.

Met dakisolatie wordt je woning beter geïsoleerd. Bij een ‘langs buiten isolatie’ verlies je geen ruimte in je woning. Daarnaast is je dakconstructie beter beschermd tegen temperatuurschommelingen. Bij het langs buiten isoleren wordt er gebruikt gemaakt van harde isolatieplaten die direct onder de buitenste laag van het dak komen te zitten.

zoldervloer isoleren

3) Een onderdak plaatsen

Een onderdak zorgt ervoor dat de onderliggende dakconstructie niet aangetast wordt door vocht, stof en wind. In veel oude woningen vind je geen onderdak wat jammer is omdat het een goede functie heeft. Het beschermt namelijk je isolatiemateriaal en de dakbedekking.

Je onderdak biedt een goede bescherming als het wind- en waterdicht is en daarnaast damp-open is. Vocht in de woning wat in het isolatiemateriaal komt kan dan alsnog naar buiten verdampen.

4) De volledige dakconstructie vernieuwen

Zoals bij punt 1 is benoemd is het raadzaam om je dakconstructie te laten controleren bij het vernieuwen van de dakbedekking. In sommige gevallen is je dakconstructie ook toe aan vernieuwing. Dat zie je bij dakconstructies die doorzakken of aangetast zijn door vocht. Het plaatsen van een dakconstructie en de dakbedekking is een hele klus wat uitbesteed moet worden aan een dakspecialist. Wanneer je zowel je dakconstructie als de dakbedekking moet vervangen kun je rekenen op een hoog kostenplaatje.

dak vernieuwen

Prijzen dakrenovatie

Hieronder kun je vanafprijzen vinden voor werkzaamheden bij dakrenovatie.

Type dakrenovatie Prijs
Oude dakbedekking verwijderen en nieuwe dakbedekking plaatsen Vanaf €50 euro per m2
Dakbedekking verwijderen, het dak isoleren (langs buiten) en nieuwe dakbedekking plaatsen Vanaf €75 euro per m2
Dakbedekking verwijderen, het onderdak plaatsen en nieuwe dakbedekking plaatsen Vanaf €100 euro per m2
Een volledig nieuw dak plaatsen Vanaf €175 euro per m2

dakraam

Zorg voor extra licht bij een dakrenovatie

Wanneer je een dakrenovatie laat uitvoeren is het handig om stil te staan bij het creëren van extra licht in je woning. Je kunt dan denken aan een dakkapel op je dak. Vooral als je je zolder wilt gebruiken als extra ruimte. Je kunt ook een dakraam, dakkoepel of lichtstralen overwegen.

Aandachtspunten

Hieronder hebben we voor jou een aantal aandachtspunten opgesomd die wellicht handig zijn om door te nemen voordat je met het proces start.

  • Dakgoten mee vernieuwen: wanneer je dak toe is aan vernieuwen is het raadzaam om de dakgoten mee te vernieuwen. Misschien niet iets wat snel bij je opkwam, maar net zo belangrijk als je dak. Tevens zal de totale prijs iets goedkoper kunnen liggen als je die werkzaamheid meteen ook laat doen.
  • Luchtdichtheid: het is raadzaam om de dakwerker te vragen rekening te houden met de luchtdichtheid van de constructie. Naast dat de dikte van de isolatie hierbij een rol zal spelen zal ook de luchtcirculatie van binnen naar buiten een grote impact hebben op het warmteverlies.
  • Bespaar op de kosten: je kunt de prijs drukken door zelf al wat voorwerk te doen. Je kunt een dakwerker vragen welke werkzaamheden vooraf door jou uitgevoerd kunnen worden om op de kosten te besparen.
  • Architect inschakelen: wanneer de dakrenovatie invloed heeft op de stabiliteit van de woning zal het nodig zijn om een architect in te schakelen.
  • Bouwvergunningen: in Vlaanderen kun je zo te maken krijgen met een bouwvergunning. Het is daarom raadzaam om voorafgaand bij je gemeente te checken of je vergunningen nodig hebt en zo ja, welke vergunningen. Vraag ze indien nodig tijdig aan, het kan soms tot wel 6 weken duren voordat je überhaupt antwoord krijgt.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers