Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Dakgoot repareren

Een dakgoot lijkt misschien niet belangrijk maar is dat zeker wel. Je dakgoot vangt namelijk water op wat van het dak afloopt en voert dit opgevangen water van de constructie af. Zodoende heb je geen last van lekkages en van een overlopend dak. Wanneer je dakgoot stuk is moet het gerepareerd worden, omdat het anders kan leiden tot vochtindringing en beschadiging van je gevels.

De dakgoot repareren

Wanneer weet je eigenlijk dat er iets mis is met je dakgoot? Hieronder een opsomming van redenen die zich kunnen voordoen bij een dakgoot wat stuk is, namelijk:

 • Lekkage: door de tijd ontstaat er slijtage wat na verloop van tijd lekken in een dakgoot veroorzaakt
 • Verstopte afvoer: verstopping van de afvoer zorgt ervoor dat het water niet afgevoerd kan worden, er blijven plassen water op het dak liggen
 • Losse dakgoot: losse onderdelen zorgen ervoor dat water willekeurig uit de goot loopt
 • Corrosie: witte vochtigheidscorrosie op oude zinken dakgoten door langdurige blootstelling aan condens of lekkage

Wanneer je dakgoot verstopt is kun je dat zelf of door een ander makkelijk laten schoonmaken. Je verwijderd dan het vuil en de bladeren van de dakgoot.

Bij beschadiging van een onderdeel of bij corrosie wordt aangeraden om een dakwerker in te schakelen. Zij kunnen dan je dakgoot repareren of vervangen.

dakgoot reparatie

Hier wordt een deel van de dakgoot voorbereid om opnieuw gelast te worden

Reparatie van lek in dakgoot

Wanneer er sprake is van eenvoudige lekkages kunnen die stukken gerepareerd worden met rubber seal en reparatietape. Dit kan op alle soorten dakgoten. Wanneer er sprake is van specifieke problemen dan vraagt dat om een specifieke reparatietechniek. Echter is het materiaal waar de dakgoot waar het van is gemaakt ook erg belangrijk bij de reparatie.

Reparatie van een zinken dakgoot

Een lek in een zinken dakgoot komt vaak door een zwakke of beschadigde soldeernaad. Die plek moet dus opnieuw worden gesoldeerd en verstevigd. Het verstevigen gebeurt aan de hand van vloeibare zink, ook wel coatingszinkrenovatie genoemd. Je kunt met vloeibare zink ook gaatjes en haarscheurtjes dichten in een zinken dakgoot.

Een kleine lek in een zinken dakgoot kun je dichten door er een lapje roofing op te branden. Wanneer de zink oud is gaat dat moeilijker, omdat het in de loop van tijd dunner wordt. De roofing is dan moeilijk erop te branden.

Reparatie van een pvc dakgoot

Als je een kleine lekkage in een pvc dakgoot hebt dan kun je die makkelijk repareren met pvc lijm. Bij een grote lekkage is het raadzaam het de pvc dakgoot te vervangen. Echter is het voordeliger om een beschadigd pvc dakgoot te vervangen. Een nieuwe is ten opzichte van reparatie en materiaal aanzienlijk goedkoper.

Reparatie van een aluminium of koperen dakgoot

Je repareert een aluminium dakgoot met polyester, omdat de dakgoot afgewerkt is met polyester. Je doet dat met een polyester reparatieset. Je kunt met deze set eventuele zwakke plekken in de dakgoot afwerken. Bij een lekkage gebruik je vloeibaar rubber seal of een reparatietape.

Dakgoot repareren of vervangen?

Wanneer je te maken hebt met een kleine lekkage kun je simpelweg het lek dichten. In sommige gevallen moet je gaan voor het vervangen van je dakgoot. Je dakgoot is aan vervanging toe als:

 • Grote lekkages: wanneer je veel of grote lekkages hebt. Deze wijzen op een dakgoot in slechte conditie.
 • Vochtigheidscorrosie: bij oude zinken dakgoten die lang zijn blootgesteld aan corrosie en vocht. Deze vertonen mogelijk vochtigheidscorrosie. Corrosie herken je aan de witte kleur.
 • Oude dakgoten: dakgoten ouder dan 25 jaar kun je beter vervangen dan repareren, omdat ze de kosten niet waard zijn en de problemen blijven terugkomen.

Zorg ervoor dat je de conditie van je dakgoot geregeld checkt. Wanneer je dingen opmerkt kun je het beste checken of het om reparatie vraagt. Met name bij groene omgevingen is het handig om je dakgoot extra te controleren op ophoping door bladeren of vuil. Belangrijk is dat je dakgoot zijn werk goed kan blijven doen, namelijk: het water snel afvoeren.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers