Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Dakbeschot: soorten, plaatsing & isolatie

Een dakbeschot is de basis van ieder dak. Zonder die laag met plaatmateriaal of planken kunnen er allerlei problemen aan je dak optreden. Welke soorten zijn er? Wanneer moet je deze laten vervangen en hoeveel kost dat? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Dakbeschot: 3 soorten
Wanneer dakbeschot vervangen?
Kosten dakbeschot
Hoe dakbeschot isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is de functie van een dakbeschot?

Een dakbeschot is een laag van planken of plaatmateriaal waarop je dakbedekking ligt. Dankzij zo’n beschot is je dak winddicht, beloopbaar en vormvast. Daarnaast heeft deze laag ook nog de volgende functies:

  • Thermische & akoestische isolatie
  • Versterking van de volledige dakconstructie
  • Bescherming tegen ongedierte

Wil je meer weten over de mogelijkheden en kosten van een dakbeschot? Vaak is een beschot vervangen of plaatsen een onderdeel van een volledige dakopbouw of dakrenovatie. Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

dakbeschot bouwen

 

Dakbeschot: 3 soorten

Een vakspecialist kan je dakbeschot op twee manieren leggen: liggend (horizontaal) of staand (verticaal). Bij een dak met normale dakpannen is het beschot verticaal, zodat de dakpannen hierop komen te liggen. Er zijn 3 soorten mogelijk:

 

1. Houten planken

Dit zie je vooral in oude huizen en bestaande bouw. Maar met houten planken kan een vakspecialist ook een dakbeschot maken voor blokhutten, overkappingen of tuinhuisjes. De planken zijn beschikbaar in verschillende soorten hout: vuren, douglas, hardhout, eiken, …

 

2. Plaatmateriaal

Plaatmateriaal als dakbeschot is veelgebruikt in de bestaande bouw. Er zijn verschillende soorten plaatmateriaal mogelijk. Tegenwoordig is vooral underlayment of OSB (oriented strand board) populair. Maar andere opties zijn: hardboard, spaanplaten, gipsvezelplaat, …

 

3. Dakplaten

Ook wel sandwichelementen genoemd. Deze optie is het meest eenvoudig en snel en vooral geliefd bij nieuwbouw. Het zijn kant-en-klare dakelementen die zijn opgebouwd uit plaatmateriaal. Tussen het plaatmateriaal in zit thermische isolatie.

 

Laat je informeren over een dakbeschot door een vakspecialist!

Een dakbeschot vervangen is een lastige en tijdrovende klus. Meestal is het zelfs een onderdeel van een volledige dakrenovatie. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren door een ervaren vakspecialist. Samen bespreken jullie alle wensen en mogelijkheden.

Op zoek naar een ervaren dakwerker in de buurt voor jouw dakrenovatie? Die vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Wanneer dakbeschot vervangen?

Een dakbeschot vervangen is dus vaak een deel van een volledige dakrenovatie. Je moet dan ook goed overwegen en laten onderzoeken of dit echt noodzakelijk is. Vervangen moet sowieso in de volgende gevallen:

  • Als het beschot verouderd is: bij veroudering kan het draagvlak doorzakken en je gehele dak zelfs instorten. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk en zo’n scenario moet je absoluut vermijden.
  • Als er sprake is van houtrot: het is een groot probleem als er sprake is van houtrot. Houtrot is vaak niet direct aan het begin van het proces zichtbaar, dus het is belangrijk om tussentijds goed te controleren. Uiteindelijk toont houtrot zich als het hout begint te verkleuren.
  • Als je dak asbest bevat: in huizen die voor 1993 gebouwd zijn, is mogelijk asbest aanwezig. Voordat je het dakbeschot laat vervangen, zal een vakspecialist de asbest moeten verwijderen.
  • Aangetast door ongedierte: het gaat hierbij om houtworm of boktor. Houtworm herken je aan kleine gaatjes in het hout en hoopjes zaagsel. Het bestrijden van houtworm, maar vooral van boktor is zeer lastig omdat boktor hout tot in de kern aantast. Het beste laat je ongedierte zo spoedig mogelijk bestrijden door een ervaren bestrijder.

 

Kosten dakbeschot

Bij het plaatsen of vervangen van een dakbeschot komt meestal meer kijken dan alleen het beschot zelf. Zo kan een vakspecialist ook direct isolatie plaatsen of vervangen. De richtprijs ligt tussen de 50 en 120 euro per m² (excl. btw en dakbedekking, incl. plaatsing). Hierbij is de prijs net iets anders als je een plat of hellend dak hebt. Ook variëren de prijzen naargelang het type dakbeschot en isolatiemateriaal.

Wil je weten met welke exacte kosten je rekening moet houden en deze prijzen vergelijken? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

dakbeschot lagen

 

Hoe dakbeschot isoleren?

Het dak van je huis isoleren is een belangrijke stap. Veel warmte gaat weg via het dak, dus een goede isolatie is van groot belang om je energierekening laag te houden. Je kan er bij isolatie voor kiezen om je bestaande dakbeschot te isoleren of deze eerst te vervangen en dan te isoleren.

 

OPTIE 1: bestaand dakbeschot isoleren

Als het dakbeschot nog in goede staat is of niet in zijn geheel vervangen moet worden, is deze direct isoleren een goede optie. Isolatiemateriaal komt tegen de bestaande planken of platen aan. Deze manier is eenvoudiger en goedkoper dan de onderstaande optie waarbij je ook je dakbeschot moet laten vervangen.

 

OPTIE 2: dakbeschot vervangen + isoleren

Als het dakbeschot verouderd is en in zijn geheel niet meer goed isoleert, is vervangen beter. Eerst laat je deze vervangen en dan laat je isolatiemateriaal aanbrengen tegen het dakbeschot aan. Als er veel kieren aanwezig zijn en het dak hierdoor niet meer winddicht is, is dit de beste optie.

 

Laat je dakbeschot vervangen door een vakspecialist!

Een dakbeschot vervangen of plaatsen is een complexe klus die veel expertise en ervaring vergt. Om zeker te zijn van een goed dakbeschot en een water- en winddicht dak, is het dan ook het beste om een dakwerker in te schakelen. Kiezen voor een expert heeft onder andere de volgende voordelen:

  • Veiligheid: je dak is hoog en gevaarlijk om op te lopen. Eén misstap en er kunnen vreselijke ongelukken gebeuren. Dat wil je natuurlijk niet.
  • Kennis: een expert heeft kennis van daken. Het is van essentieel belang om een goed dakbeschot te hebben. Anders kunnen er in de toekomst problemen optreden. Door een vakspecialist te vragen voor je dakbeschot, zal deze altijd van de hoogste kwaliteit zijn.
  • Tijd: een dakbeschot vervangen kost aardig wat tijd en gaat vaak in combinatie met een gehele dakrenovatie. Bovendien is het een fysiek zware klus, zeker als je er geen ervaring mee hebt. Een vakspecialist heeft dit wel en kan dus efficiënter werken.

Laat je gratis adviseren door een dakwerker in je buurt. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers