Checklist
Een dakwerker huur je in om werkzaamheden aan je dak te verrichten. Dit zijn reparaties, renovaties en nieuwbouwprojecten. De dakwerker houdt zich voornamelijk bezig met de dakbedekking en dit zijn bijvoorbeeld dakpannen, bitumen, metalen of leistenen. Een rietdekker is een dakwerker die zich specialiseert in het leggen van rieten daken. Als jij de diensten van een dakwerker nodig hebt, kun je de volgende checklist gebruiken om je voor te bereiden.
Check 1: het probleem
Alle soorten dakbedekkingen moeten eens in de zoveel tijd worden vernieuwd. Voor betonnen dakpannen staat bijvoorbeeld een levensduur van zo’n 30 jaar terwijl een dak van zink wel 100 jaar mee kan gaan. Als jouw dak aan vervanging toe is, dan plan je een dakrenovatie in. Is er schade ontstaan tijdens een storm of merk je dat er een lekkage is, dan plan je een dakreparatie in. Ben je een nieuwbouwwoning aan het bouwen, dan zal de dakwerker nadat de dakconstructie is geplaatst worden ingehuurd om deze te bedekken.
Check 2: de materialen
Ga je een dakrenovatie inplannen of wil je een nieuw dak laten plaatsen op jouw nieuwbouwwoning, dan zal je moeten beslissen welk type dakbedekking je wilt hebben. De keuze is afhankelijk van het soort dak dat je hebt en van het uiterlijk dat je ermee wilt bereiken. Daarnaast zal deze keuze direct invloed hebben op de prijs van de dakdekker. Hier vind je enkele gangbare opties op een rijtje.
- Dakbedekking voor een plat dak: bij platte daken is het uiterlijk van de dakbedekking minder belangrijk dan bij schuine daken. Deze ligt immers niet in het zicht. Platte daken moeten vooral goed waterdicht en sterk zijn, omdat deze neerslag, zand, puin en organische producten opvangen. Bitumen was lange tijd de meest populaire dakbedekking voor platte daken, maar vandaag de dag is EPDM een zeer populaire optie. Dakbedekking van pvc is ook mogelijk en in opmars.
- Dakpannen: voor schuine daken worden vaak dakpannen gekozen. Deze zijn meestal gemaakt van beton of van natuursteen. Dakpannen zijn praktisch en een defect pannendak is gemakkelijk te repareren. Ook kun je met dakpannen je woning een traditioneel en stedelijk uiterlijk geven.
- Metalen: een ander materiaal dat in opmars is, zijn metalen. Deze worden ook gebruikt voor schuine daken en je moet dan denken aan koper, zink of aluminium. Ze zijn erg geschikt voor moderne woningen en creëren een perfecte waterdichte laag op je dakconstructie. Ook gaan ze erg lang mee. Een metalen dak kan wel leiden tot geluidsoverlast, bijvoorbeeld als het regent of hagelt.
- Specialistische daken: als laatste heb je de keuze uit specialistische dakbedekking, zoals een groendak of een rieten dak. Hiervoor huur je een dakwerker in die hier geschoold in is. Een groendak is natuurlijk en duurzaam, werkt isolerend en geluidsdempend. Het bestaat uit begroeiing en kan zowel op platte als op schuine daken worden aangelegd. Rieten daken vind je op landelijke en traditionele woningen en hebben vandaag de dag voornamelijk nog een esthetische functie.
Check 3: de dakdekker
Nu je het probleem hebt vastgesteld en weet welke dakbedekking je mooi zou vinden is het tijd om de juiste dakwerker te zoeken. Deze kun je het beste in jouw regio proberen te vinden, omdat je dan vaak voorrijkosten kunt besparen. Het vinden van een dakwerker is niet gemakkelijk. Je kunt het beste contact opnemen met een aantal vakmannen en deze langs laten komen om de situatie te analyseren. Ze zullen je dan een offerte sturen en aan de hand hiervan kun je besluiten welke dakwerker het beste is voor jou. Zoek je een garantie van vakmanschap? Dan kun je de volgende punten controleren.
- Vakvereniging: controleer of de dakwerker lid is van een vakvereniging en zich erkend mag noemen. Om hierbij aangesloten te raken moet de dakwerker aan strenge eisen voldoen en moet hij constant kunnen aantonen betrouwbaar te zijn, vakmanschap te leveren, klantgericht te werken en veiligheid voorop te stellen.
- Keurmerken: controleer ook certificeringen en keurmerken die de dakwerker mag voeren, zoals het KOMO-keurmerk of het Dakmerk-keurmerk.
- Klantenrecensies: een goede dakwerker is niet bang om klantenrecensies op zijn of haar website te publiceren ook als deze negatief zijn. Door deze door te lopen en de reactie van de dakwerker te bekijken kun je veel leren over de integriteit en de gedrevenheid van de persoon in kwestie.
- De garantieregeling: als laatste is het ook normaal dat je garantie krijgt over de geleverde werken. Dakdekkers die vakmanschap leveren zullen geen enkel probleem hebben je een goede regeling aan te bieden. En aangezien het altijd mogelijk is dat er een keer een foutje wordt gemaakt, kan dit soms erg goed van pas komen.