Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Dakisolatie

Dakisolatie kent vele voordelen. Naast dat het de warmte binnenhoudt zorgt het er ook voor dat je woning efficiënter verwarmt wordt. De isolatie van het dak hangt af van het soort dak. We maken onderscheid tussen twee soorten daken: een plat dak en een hellend dak.

thermische luchtfoto

Via het dak gaat wel 30% van de warmte verloren. Op deze foto is te zien dat sommige daken vrij warm zijn in de winter. Dat is niet de bedoeling en gaat er onnodig veel energie verloren en lopen de kosten dus op

A. Een hellend dak isoleren

Je kunt een hellend dak op 3 verschillende manieren isoleren, namelijk:

1) Langs buiten isoleren van een hellend dak

Het dak langs buiten te isoleren vraagt om een aantal belangrijke stappen. Ten eerste moet de dakbedekking tijdelijk worden verwijderd. Deze isolatie wordt daarom ook gekozen bij nieuwbouwwoningen voordat de dakbedekking wordt geplaatst of bij woningen waar het dak verandert gaat worden. Het grote voordeel is dat je zowel de isolatie als de dakbedekking achter elkaar kan laten plaatsen.

De isolatie werkzaamheden verlopen als volgt: het isolatiemateriaal wordt op de kale dakconstructie geplaatst. Nadat het isolatiemateriaal is geplaatst komt er daarboven een speciale folie om het dak te beschermen tegen water en wind. Een voordeel van langs buiten isoleren is dat het dak ononderbroken geïsoleerd is en geen last heeft van plekken die warmte verloren kunnen laten gaan.

2) Langs binnen isoleren van een hellend dak

Wanneer je niet aan je dakbedekking wilt zitten is langs binnen isoleren een goede keuze. De isolatie verloopt langs binnen waardoor minder isolatiemateriaal nodig is en de afwerking van het isolatiemateriaal minder tijd in beslag neemt. Dat maakt dat de kosten voor langs binnen ten opzichte van langs buiten goedkoper is.

De langs binnen methode verloopt als volgt: de isolatie wordt rechtstreeks tussen de balken aangebracht. Dit geldt vooral bij keper- of spantenstructuren. Wanneer dit niet het geval is worden er eerst houten of metalen raamwerk aan de muur geplaatst waar de isolatie op wordt geplaatst.

Het langs binnen isoleren kent een aantal voordelen. Naast dat het goedkoper is dan bij een langs buiten isolatie verhelpt het in de meeste gevallen een eventueel vochtprobleem. Het dampscherm wat aan het isolatiemateriaal wordt geplaatst voorkomt condensvorming, vochtproblemen en schimmelvorming. Een nadeel van langs binnen isoleren is het verlies van ruimte in de kamer, maar als je toch al van plan bent om de zolder niet vaak te gebruiken maakt dat dus niet veel uit.

3) Zoldervloer isoleren bij een hellend dak

Een derde optie is de zoldervloer te isoleren. Deze optie is bedoeld als de zolder niet gebruikt wordt als een leef- of slaapruimte. Twee grote voordelen van het isoleren van de zoldervloer is dat de oppervlakte wat geïsoleerd moet worden veel kleiner is en dat de ruimte efficiënter verwarmt wordt. De totale kosten zijn daarom een stuk lager.

De plaatsing van de isolatie op de zoldervloer verloopt als volgt: wanneer de zoldervloer nog niet is aangelegd, kan het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken. Wanneer er al een vloer is aangebracht gaat het isolatiemateriaal op de zoldervloer. Er wordt gekozen voor harde isolatieplaten om de zolder beloopbaar te houden.

zoldervloer isoleren

Prijzen hellend dak isoleren

Hieronder vind je een tabel met de vanafprijzen voor de isolatie van een hellend dak en zijn inclusief plaatsing. Wanneer er extra werkzaamheden worden uitgevoerd komt daar dus een meerprijs bij.

Plaatsingswijze van de isolatie Vanafprijs per m2
Langs buiten isoleren €40 tot €60
Langs binnen isoleren €20 tot €50
Zoldervloer isoleren €25 tot €35

B. Een plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak kan op verschillende manieren. Denk aan:

1) Isoleren langs buiten (warm dak)

Deze manier van isolatie is de meest toegepaste isolatiemethode bij een plat dak. Het is namelijk zo dat het isoleren langs buiten vele voordelen kent. Met name dat de draagconstructie mee geïsoleerd wordt en daarmee het temperatuurverschil van het materiaal kleiner is. Dat maakt dat de kans op scheuren veel kleiner wordt. Het warme dak functioneert dan als warmtebuffer voor je woning. Overdag slaat je het de warmte op en geeft de warmte geleidelijk af zodra het afkoelt.

De plaatsing van isolatie langs buiten verloopt als volgt: op de dakconstructie komt een dampwerende laag. Dit materiaal zorgt ervoor dat het vocht niet in het isolatiemateriaal kan condenseren. Daarop komen weer isolatieplaten. Tot slot komt daarop het isolatiemateriaal. Bij deze methode zit je isolatiemateriaal tegen je dak waarmee je het beste uit je isolatie haalt.

2) Isoleren langs binnen (koud dak)

Het langs binnen isoleren wordt ook wel koud dak genoemd. Wanneer het niet mogelijk is om het dak warm dak te isoleren wordt er gekozen voor een zogenoemd koud dak. In de meeste gevallen is een warm dak niet mogelijk door technische redenen of door de hoogte van het dak.

dakisolatie plaatsen

De plaatsing van isolatie langs binnen verloopt als volgt: het isolatiemateriaal komt tussen de balken van de dakconstructie. Boven de isolatie wordt het dakbeschot en daar bovenop de dakbedekking geplaatst.

Een belangrijke tip is om een goede dampwering te plaatsen om te voorkomen dat er condensatieproblemen optreden. Condensatieproblemen kunnen er namelijk voor zorgen dat het isolatiemateriaal zijn isolatiewaarde verliest wat voor vochtproblemen kan leiden.

3) Omgekeerd dak (isoleren op bestaand dak)

Wanneer het platte dak de functie van dakterras gaat krijgen kan gekozen worden voor omgekeerde dakisolatie. Deze methode is vooral bedoeld voor daken waar veel op gelopen wordt.

De plaatsing van isolatie gaat als volgt: het isolatiemateriaal wordt boven op de dakbedekking geplaatst. De isolatielaag moet worden afgewerkt met hout, tegels of grind.

De isolatie volgens de omgekeerde dak methode is een kwalitatieve isolatiemethode. De kosten van deze methode liggen ook lager dan het warm dak, omdat de dakconstructie niet wordt aangetast. Deze methode vereist ook geen extra dampscherm, omdat de dakbedekking die rol overneemt.

Prijzen plat dak isoleren

In de tabel hieronder kun je de vanafprijzen vinden per isolatiemethode. De prijzen zijn, inclusief plaatsing en btw, per m2.

Methode Richtprijs per m2
Isolatie langs buiten: warm dak €70 tot €115
Isolatie langs binnen: koud dak €30 tot €40
Isolatie op bestaande dakbedekking vanaf €50

Isolatiematerialen

De meest gebruikte isolatiematerialen zijn: isolatieplaten en isolatiewol.

Isolatieplaten zijn hard en licht. Je kunt isolatieplaten op maat snijden en gebruiken voor zowel een hellende of platte daken. Daarnaast ook geschikt voor gebruik op vloeren, zoals de zoldervloer. Meest gebruikte isolatieplaten zijn: PIR, PUR en XPS platen.

Isolatiewol heeft de vorm van een deken en wordt vaak gebruikt bij het isoleren van hellende daken. Het voordeel is dat isolatiewol samengedrukt en op maat kan worden gesneden. Meest gebruikte isolatiewol is: glaswol, schapenwol en rotswol.

Bij openingen die opgevuld moeten worden met isolatiemateriaal wordt er gebruikt gemaakt van losse isolatie. Hiermee wordt koudebruggen tegengegaan.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers