Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Houtrot

De meest voorkomende plaatsen waar je houtrot zult aantreffen zijn hoekverbindingen van hout. Het hout dat rot, krijgt vaak een bruin-zwarte verkleuring ten opzichte van het andere hout. Ook wordt het hout zacht en zal de verf die over het hout zit vervormen. Het vervormen van de verf houdt vaak in dat de verf in deukt. Uiteindelijk kan het gedeelte met houtrot de rest van het hout loslaten. Dit maakt houtrot een flinke bedreiging voor de kwaliteit van je dak, daarom moet het vroegtijdig aangepakt worden.

Ontstaan van houtrot

Houtrot is eigenlijk een soort schimmel die door een aantal dingen veroorzaakt kan worden. Allereerst is het vochtgehalte van het hout van grote invloed op het eventueel ontstaan van houtrot. Houtrot ontstaat alleen bij een vochtgehalte van meer dan 20%. Ook is er een temperatuur van minimaal 18 graden nodig. Tenslotte is voldoende zuurstof nodig om de schimmel te laten groeien. Als al deze elementen samenkomen bij hout zal houtrot ontstaan. Houtrot kan worden opgelost door het uit te vullen met reparatiepasta, vervanging van het rotte deel of volledige vervanging van het houten element.

Houtrot herstellen

Het herstellen van houtrot is een klus die dakdekkers zeer regelmatig uit moeten voeren. Daarom zullen ze weinig moeite hebben met het herstellen van de houtrot. Bij een kleine aantasting zullen ze vooral overgaan op preventieve maatregelen. Een groter oppervlak met houtrot zal worden uitgevuld met reparatiepasta. Als het oppervlak groter is dan 10 kubieke centimeter zal gedeeltelijke of volledige vervanging van het hout noodzakelijk zijn. Gedeeltelijke vervanging van het hout wordt vaak gekoppeld met preventieve maatregelen die zorgen dat de houtrot niet terug kan keren. Als het aangetaste houtwerk al ouder is en het einde van de levensduur in zicht is, is volledige vervanging vaak de beste oplossing.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers