Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Bitumen dak

Bitumen dakbedekking wordt ook wel roofing genoemd. En heeft zich in de afgelopen jaren qua kwaliteit verbeterd. Bitumen dakbedekking concurreert met EPDM en PVC dakbedekkingen.

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking wordt al jaren geplaatst op platte daken. De samenstelling van bitumen is aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. In vergelijking met andere roofing is bitumen dakbedekking tegenwoordig elastischer door de toevoeging van kunststofvezels.

bitumenfolie uitrollen

Bitumen komen in rollen en worden door de dakwerker uitgerold en vervolgens met een brander op het platte dak vastgemaakt

Het materiaal bestaat uit bitumen stroken. Het is ook mogelijk om bitumen leien te verkrijgen. Die zijn erg geschikt voor daken met een sterke hellingsgraad.

Voordelen

 • Een bitumen dak is goed bestand tegen vocht
 • Bitumen is een duurzaam materiaal: bestaat grotendeels uit gerecycleerd materiaal
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Goedkoper dan EPDM dakbedekking
 • Bij schade snel te herstellen of te vervangen
 • Je kunt bitumen combineren met isolatie

Nadelen

 • Kortere levensduur: 25 tot 30 jaar
 • Montage gebeurt in verschillende banen om waterdichtheid te garanderen. Dit zorgt voor een heleboel naden wat risico op lekkage kan vergroten
 • Roofing is minder bestand tegen UV-straling van de zon
 • Vraagt om jaarlijkse een inspectie- en onderhoudsbeurt
 • Vuil en takken moeten verwijderd worden
 • Ingegroeide wortels moeten verwijderd worden

Verschil tussen APP en SBS bitumen

Bitumen oftewel roofing kent 2 soorten, namelijk: bitumen op basis van elastomeren (SBS) of op basis van plastomeren (APP).

 1. SBS bitumen: SBS (Styreen Butadieen Styreen) is een type bitumen waaraan elastomeer, een rubberachtige kunststof, is toegevoegd. Door de toevoeging van elastomeer is deze soort bitumen uiterst elastisch geworden. De SBS bitumen kent ook een grote hechtkracht. Deze eigenschappen maken dat SBS geschikt is voor allerlei types ondergrond, zoals isolatie en hout. Indien de onderliggende materialen gaan krimpen of uitzetten kan de roofing dit goed opvangen, omdat het flexibel is. Een nadeel is dat SBS minder goed beschermd is tegen UV-straling. Het is daarom verstandig om nog een laag lei of grind op de bitumen te leggen om schade te voorkomen
 2. APP bitumen: APP (Atactisch Poly Propyleen) is een kunststof op basis van plastomeren. Wanneer deze bij bitumen worden gevoegd, krijgt de roofing een betere weerstand tegen UV-stralen en extreme temperaturen. APP gemodificeerd bitumen is wel iets minder elastisch dan SBS. Daarom worden ze meestal gebruikt bij daken die minder kans hebben op krimpen, uitzetten of scheuren

bitumen branden

Prijzen

De prijs hangt af van een aantal factoren, zoals: de oppervlakte van het dak, de staat van het dak, het type dak, type bitumen en de moeilijkheidsgraad. Kies je ook voor isolatie, dan komt daar nog een meerprijs bij. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €45 tot €55 per m2. Deze prijs is inclusief plaatsing en btw.

Hoe bitumen dakbedekking plaatsen?

Je kunt bitumen dakbedekking op het dak lijmen of branden. Het lijmen heeft meestal de voorkeur, omdat het veiliger en makkelijker is. Tevens zorgt de lijm voor extra waterdichtheid wat mooi meegenomen is. Echter is het lijmen duurder dan het branden.

Wanneer er gekozen wordt voor het branden wordt dit gedaan door de bitumen op te warmen. Het lijm wordt vloeibaar en de stroken kunnen zich dan aan het oppervlak vasthechten. De stroken overlappen elkaar met enkele centimeters. Het risico met betrekking tot brandveiligheid is hoog. Wanneer er te veel of te weinig hitte gegeven wordt ontstaan er fouten die consequenties hebben. Het is raadzaam om de plaatsing van een dakbedekking altijd over te laten aan een dakspecialist.

Bitumen herstellen of vervangen

Het is verstandig om bij schade het dak te herstellen. Schade wat genegeerd wordt kan er op de korte of lange termijn voor zorgen dat er grote schade ontstaat. Het vervangen van het dak kan je dan veel geld kosten, dus het is raadzaam om alle schade serieus te nemen en te herstellen.

Je kunt denken aan de volgende schades bij een bitumen dakbedekking:

1. Scheuren

Het materiaal heeft zich sterk verbeterd in de loop van de jaren waardoor kans op scheuren is verkleind. Echter bestaat die kans nog altijd. Wanneer er scheuren ontstaan moeten ze zo snel mogelijk hersteld worden om lekkage te voorkomen. Bij scheuren kan namelijk vocht binnendringen. Vocht kan de onderste houtconstructie of beton aantasten.

2. Blazen

Bij blazen kun je ervan uitgaan dat er waterdamp onder de roofing ligt. Dit is een eerste aanleiding tot scheuren die gaan ontstaan. Het is raadzaam om snel in te grijpen.

Hoe te herstellen?

Kleine plaatselijke schade kan worden gerepareerd. Dat doet de dakspecialist door middel van een rubbercoating of rubberdakpasta. Wat de specialist kan doen is het aanbrengen van een nieuwe strook bitumen op het beschadigde deel. Scheuren en blazen kunnen ook een teken van een verouderd dak betekenen, dus dat het dak toe is aan nieuwe dakbedekking. Schakel in die gevallen een dakwerker in om het na te checken.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers