Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Leien dakbedekking

Eeuwenlang werden leien gebruikt als dakbedekking. Terwijl er vroeger natuur leien gebruikt werken wordt er tegenwoordig kunst leien gebruikt. Het grootste voordeel van een leien dak is dat het duurzaam is. Een leien dak is goed bestand tegen storm en ander weersomstandigheden. Tevens kent het leien dak een groot aanbod aan vormen en kleuren wat ze een unieke uitstraling bezorgen.

leien plaatsen

Soorten leien dakbedekking: natuur leien en kunst leien

Zowel de natuur als de kunst leien zijn in vierkante als in rechthoekige vorm te verkrijgen. Tevens kun je kiezen voor een rechte of afgeronde hoek. Wanneer je kiest voor natuur leien kies je uit de kleuren: grijs, blauw, bruin, groen of antraciet. Kies je voor kunst leien dan kun je kiezen uit kleuren als: grijs en bruine tinten. Indien gewenst is het mogelijk om voor rode en bruine varianten te gaan.

1. Natuur leien

Natuur leien bestaat uit natuursteen wat afkomstig is van steengroeves uit Europa, Azië, Afrika en Amerika. Doordat de steengroeve hun eigen steensoort produceert is het aanbod aan kleuren divers. Bij natuur leien kun je verschillen zien tussen kleur en vormen en dat maakt dat het dak een natuurlijke uitstraling krijgt. Natuur leien hebben een unieke uitstraling die even lang meegaan als kunst leien. Echter is de prijs van natuur leien een stuk hoger. Gemiddeld betaal je €110 tot €130 per m2.

Voordelen

 • Levensduur van 80 tot 100 jaar
 • Het heeft een unieke en natuurlijke uitstraling
 • Goed bestand tegen temperatuurverschillen (ook tegen storm)
 • Het vergt weinig tot geen onderhoud

Nadelen

 • Ten opzichte van andere dakbedekking is een dak van natuur leien duur
 • Onzuiverheid in kwaliteit of uitvoering is niet echt te voorkomen doordat het een natuurproduct is

2. Kunst leien

Kunst leien worden gemaakt van vezelcement. Kunst leien worden vaker gekozen doordat het een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Het aanbod aan formaten en kleuren maken de voorkeur voor kunst leien alleen maar aantrekkelijker. Het materiaal is licht en sterk. Kunst leien worden op basis van cement en kunststofvezels gemaakt. Doordat het materiaal zelf geproduceerd wordt is het mogelijk dat het eindresultaat strak en egaal wordt. Kunst leien daken passen goed bij een dak ontwerp, omdat de leien op diverse manieren kunnen worden aangebracht. Gemiddeld betaal je voor een kunst leien dak €65 tot €80 per m2.

Voordelen

 • Kunst leien hebben een groot aanbod aan kleuren en formaten
 • De prijs is aantrekkelijker dan natuur leien
 • Het is bestand tegen temperatuurverschillen
 • De plaatsing kan op verschillende manieren

Nadelen

 • Levensduur van 25 tot 35 jaar
 • Minder unieke uitstraling dan bij een natuur leien dak

Het reinigen en ontmossen van een leien dak

Een kunst leien dak wordt in de fabriek voorzien van een speciale coatingslaag om vocht en vuil tegen te gaan. Langere tijd zal het dak dus vocht en vuil afstotend zijn, maar in de loop van de jaren slijt deze coating en het leien dak kan dan vocht opnemen. Een vochtige leien dak ontkomt niet aan mosvorming. Het dak moet in zo’n geval ontmost worden.

Nadat een dak specialist het dak heeft gereinigd en de algen en mossen zijn verdwenen moet het dak opnieuw voorzien worden van een coating. Voordat een dakspecialist het dak gaat coaten zal hij eerst een beschermende primer aan. Deze primer is bedoeld om een goede hechting tussen de coating en de leien te verkrijgen. Daarna volgt de coating. Na deze werkzaamheden is je dak 10 tot 15 jaar beschermd. Natuur leien doorlopen dezelfde stappen, maar worden minder vaak gereinigd.

Asbesthoudende leien herkennen

Tot 1993 werden dakleien gemaakt van asbestcement. In dat jaar is de productie gestopt, omdat asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en verbannen werd in de Europese Unie. Hoe herken je asbesthoudende leien? Bij het merk Eternit kun je dat zien aan de ‘NT’ vermelding. Daarnaast kun je ervan uitgaan dat leien die tussen 1988 en 1993 zijn geproduceerd asbest bevatten. De Eternit leien die na 1993 zijn geproduceerd zijn asbestvrij. Dat geldt ook voor de volgende formaten; 60×40, 60×32 en 45×32.

Waar moet je voor gaan: leien dak of dakpannen?

Het is uiteraard aan jezelf voor welke je wilt gaan. Echter helpen we je een handje mee door de twee te vergelijken.

 • Het plaatsen van een leien dak is tijdrovender dan dakpannen.
 • Leien zijn duurder dan dakpannen.
 • Natuur leien zijn duurder dan kunst leien.
 • Leien zijn beter bestand tegen storm dan dakpannen.
 • Met leien kun je veel kanten op, ook geschikt bij allerlei dak ontwerpen.
 • Leien zijn veel lichter dan dakpannen, dus geschikter voor een lichte dakstructuur.
 • Leien kun je gebruiken als gevelbekleding.

Bitumen leien

Bitumen leien worden ook wel dak shingles genoemd. Ze zijn gemaakt van lange stroken bitumen. Doordat het lichte flexibele leien zijn kunnen ze gemakkelijk op maat worden gesneden. Je ziet de dak shingles terug bij carports, tuinhuisjes, vogelhuisjes en bij sauna hutten. Shingles zijn ook geschikt voor steile daken van woningen. Dak shingles zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Door middel van nagels met een brede kop worden ze aan de dakconstructie bevestigd. Je ziet dit type leien daken vaak terug in huizen in Amerika. De levensduur van bitumen leien daken is circa 25 jaar.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers