Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Rieten dakbedekking

De levensduur van een rieten dak is afhankelijk van een hoop factoren, maar de belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van het riet. Per jaar verschilt de kwaliteit van het geoogste riet sterk. In Vlaanderen is ongeveer 35% van het gebruikte riet afkomstig uit eigen land. Behalve de kwaliteit van het riet, zijn ook de hellingshoek en het onderhoud van het dak van belang voor de levensduur. Onderhoud is nodig omdat algen en mossen na een aantal jaar op het riet zullen gaan groeien en deze de kwaliteit aantasten. Kunstriet kent dit probleem niet en heeft daarom minder onderhoud nodig. De levensduur van een rieten dak kan flink variëren, van 10 jaar tot wel 40 jaar.

Rieten daken worden vooral bij landelijke woningen gekozen en heeft een natuurlijke charmante uitstraling. Echter kun je rieten daken in 2 soorten verkrijgen, namelijk:

riet dak repareren

1) Een open traditioneel dak

Het riet wordt volgens de open dakconstructie aan rietlatten gebonden. Het riet worden van onder naar boven aangebracht met behulp van speciaal gereedschap. Bij deze constructie wordt er een open ruimte gecreëerd tussen het riet en de onder constructie voor een goede luchtcirculatie. De binnen- en buitenkant van het dak zijn dus niet strikt van elkaar gescheiden. De constructie is een eeuwenoude techniek. Een nieuwere techniek bij een rieten dak is de moderne techniek, namelijk: schroefdak.

Voordelen

 • Traditioneel concept
 • Goede ventilatie in het dak (zorgt voor goede vochtafvoer)
 • Lichte constructie
 • Riet zichtbaar aan de binnenzijde

Nadelen

 • Brandgevaarlijk
 • De premie voor opstalverzekering vrij hoog door grote kans op brand
 • Veel stof aan onderzijde van het dak
 • Isolatie is beperkt mogelijk

2) Schroefdak

Het grootste verschil met de traditionele constructie is dat de schroefdak een dichte ondergrond heeft. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld; isolatieplaten, underlayment of multiplex. Het riet komt bij een schroefdak op een dichte achtergrond. Deze techniek is de verbeterde versie op de traditionele techniek.

Het schroefdak kent zo zijn voordelen. Door de gesloten ondergrond is het brandveiliger en is er geen sprake van tocht en stof aan de onderzijde van de dakconstructie. De isolatie is veel beter te regelen dan bij een traditionele rietendak. Tevens kun je qua afwerking veel meer kanten op bij een schroefdak.

Voordelen

 • Goede isolatie (Rc. 2,5 en hoger is zelfs mogelijk)
 • Geen stof aan de binnenzijde van de woning
 • Geen tocht
 • Hoge brandveiligheid
 • Premie bij opstalverzekering vergelijkbaar met pannendak
 • Grote overspanning met weinig gordingen is mogelijk

Nadelen

 • Relatief nieuw methode
 • Levensduur op lange termijn is nog niet bekend
 • Gesloten dakconstructie is duurder

Opbouw en afwerking bij een rieten dak

De afwerking van een rieten dak kent een aantal belangrijke werkzaamheden. Hieronder lees je de verschillen tussen de werkzaamheden.

> Hellingshoek

De hellingshoek speelt een belangrijke rol bij de levensduur van een rieten dak. Het is namelijk zo dat een steile dak droger zal blijven. Indien een dak niet kan opdrogen en dus vochtig blijft zal het dak niet lang meegaan. Daken die minder zijn dan 25 graden zijn dan ook niet geschikt om te bedekken met riet. Het regenwater kan dan niet optimaal afgevoerd worden.

Daken met een hellingshoek tussen de 25 en 30 graden komen wel in aanmerking, al is de levensduur dan niet optimaal. Gemiddeld tussen de 5 en 12 jaar. Een dak met een hellingshoek van 45 tot 50 graden is ideaal. De levensduur hiervan bedraagt tot wel 40 jaar.

> Nokafwerking

De nokafwerking kan op verschillende manieren. Meestal worden nokvorsten van keramiek gebruikt. Deze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. De mogelijkheid bestaat om het ook te laten glazuren.

Er zijn ook koperen daknokken verkrijgbaar. Dit kent een grote voordeel bij rieten daken, want door de vorming van kopersulfaat zal het de groei van mossen en algen verhinderen of vertragen. Mos- en algenvorming kan de levensduur van een rieten dak negatief beïnvloeden. Sinds kort is er ook keuze uit kunststof nokvorsten. Het voordeel is dat deze volledig onderhoudsvrij zijn.

rieten dak maken

Rieten dak isoleren

Zowel een open als een gesloten dakconstructie zijn geschikt om te isoleren. Echter is het traditionele open constructie bij een rieten dak vaker minder goed te isoleren dan bij een schroefdak.

Voor de isolatie hangt het af van de constructie hoe dit moet gebeuren. Bij een rieten dak met een open constructie wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de woning aangebracht. Deze moet altijd goed worden afgedekt met een damp dichte folie. Hiermee wordt de constructie luchtdicht en kan vocht uit de woning niet langer in de dakconstructie terecht komen. Deze dampdichte laag kan daarna worden afgewerkt met gipsplaat.

Door het rieten dak goed te isoleren kun je flink wat energie besparen. Het schroefdak kent een goede methode van isoleren. De isolatiepanelen worden in dat geval op de dakconstructie aangebracht. Wel moet de warme zijde van de isolatie eerst een dampscherm krijgen. Bij een gesloten dakconstructie kun je isolatiewaardes bereiken van Rc 2,5 of meer.

Kosten rieten dak

De prijs voor een rieten dak hangt af van een aantal factoren. Ten eerste is de prijs afhankelijk van de oppervlakte. Daarnaast kan de prijs verschillen tussen een open of een gesloten constructie. Je betaalt gemiddeld tussen de €70 en €100 euro per m2 voor een rieten dak. Daarnaast moet je rekenen op bijkomende kosten zoals de kosten voor nokvorsten.

Om je een beeld te geven op wat voor een bedrag je uitkomt hebben we hieronder een berekening gemaakt.

Oppervlakte dak Nieuwbouw rieten dak Renovatie Nieuw rieten dak met isolatie
100 m2 €12.500
(ca. €110/m2)
€14.500
(ca. €130/m2)
€21.000
(ca. €185/m2)
200 m2 €20.000 €24.000 €33.000
300 m2 €28.500 €35.500 €50.000

Opmerking: de genoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen. In de prijs zijn de kosten voor nokvorsten en btw meegerekend.

Prijs van renovatie, onderhoud en afwerking

Hieronder vind je een tabel met indicatieprijzen voor overige werkzaamheden.

Prijzen rieten dak per m of m2
Afwerking nokvorsten €85 tot €115 per meter
Plaatsing riet bij nieuwbouw €70 per m2 (weinig details) – €95 per m2 (veel details)
Renovatie €100 – €150 per m2
Onderhoud €5 tot 10 per m2

Onderhoud rieten dak

Een rieten dak vraagt om ander onderhoud dan bijvoorbeeld een betonnen dakpannen dak. Een rieten dak kan niet tegen algen- en mosgroei. We kunnen het zelfs de vijand van een rieten dak noemen doordat het dak op den duur niet meer kan ademen en drogen. Het dak zal daardoor ‘verspochten’. Dat maakt dat de kwaliteit van het dak snel achteruit zal gaan.

Het is daarom raadzaam om het dak te onderhouden door een rietdekker. Een rietdekker zal het juiste product gebruiken om algen- en mosvorming tegen te gaan. Het is af te raden om zelf soortgelijke onderhoud uit te voeren, omdat bij verkeerd gebruik van het product er problemen kunnen ontstaan die leiden tot schimmelvorming.

Wat een aandachtspunt is, is dat rieten daken niet bedoeld zijn voor plekken waar bomen (dichtbij de woning) staan. Namelijk kan dauwdruppels die steeds op dezelfde plek vallen ervoor zorgen dat het dak niet kan drogen. Een ander reden is dat schaduw van bomen niet bevorderlijk is voor de levensduur van het dak. Het dak moet voldoende zonlicht kunnen opvangen om weer te kunnen drogen na een regenbui. Als de woning met een rieten dak in een bosrijk gebied staat moet het dak minstens 1 keer per jaar schoongemaakt worden van alle gevallen bladeren en vuil.

Levensduur

De levensduur van een rieten dak hangt af van het ontwerp en of het vakkundig is aangebracht. Indien het een goed onderhouden dak is zal het dak minstens 25 jaar meegaan. Bij goed onderhoud en een gunstige plek van de woning met het rieten dak kan het dak zelfs tot 40 jaar mee.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers