Daken

Er zijn heel veel soorten daken. Elk dak is weer gemaakt van een ander materiaal en zijn er zowel voordelen als nadelen bij elk van de te gebruiken materialen. Hierna een overzicht met de meest gebruikte bouwmaterialen in Vlaanderen.

1) Hellend dak

We spreken over traditionele en moderne hellende daken. Een traditionele hellend dak kan bestaan uit: dakpannen en dakbeschot. Moderne hellend daken bestaan ook uit die onderdelen alleen hebben ze zelfdragende dakelementen die van muurplaat tot nok lopen. Deze elementen zijn voorzien van isolatie. Daarnaast zijn ze voorzien van een dampremmende laag aan de warme kant. De buitenzijde beschikt over panlatten om de dakbedekking goed te kunnen dragen.

zadeldak

Voorbeeld van zadeldaken met zonnepanelen

Soorten dakbedekking voor een hellend dak

Meest gebruikte materialen voor een dakbedekking bij een helend dak is:

 • Keramische dakpannen
 • Leien dakpannen
 • Riet
 • Zink

Prijzen hellend dak

Hieronder lees je indicatieprijzen voor een hellend dak. Tevens vind je aan de rechterkant de geschatte levensduur voor zo een dak. Je kunt op deze manier zelf een prijs-kwaliteitsverhouding uitrekenen.

Soort dakbedekking Prijs per m2 (incl. plaatsing) Geschatte levensduur
Dakpannen €55 tot €65 50 jaar
Leien €65 tot €120 25 tot 35 jaar (kunstleien) 80 tot 100 jaar (natuurleien)
Riet €85 tot €95 40 tot 45 jaar
Zink €90 tot €100 >100 jaar

Isolatie bij een hellend dak

Een mogelijke optie is het dak ook te gaan isoleren. De isolatie kan zowel langs de binnenzijde van het hellend dak geplaatst worden als de buitenzijde. Indien je de zolder alleen maar gebruikt als opslag (dus er geen kamer van hebt gemaakt), dan kun je ook de zoldervloer isoleren.

2) Plat dak

Dakbedekking voor een plat dak kan op verschillende manieren verwerkt worden. De manieren hebben allemaal hun eigen materialen. Zo bepaald het materiaal en de arbeidsuren van het plaatsen de prijs.

plat dak met lichtkoepel

De meest populaire dakbedekking voor platte daken zijn:

 • EPDM dakbedekking
 • Bitumen dakbedekking
 • PVC dakbedekking
 • Groendak

Prijzen voor een plat dak

Dakbedekking plat dak Gemiddelde kostprijs per m2 (incl. btw en plaatsing) Gemiddelde levensduur
EPDM €30 tot €80 35 - 50 jaar
Bitumen €30 tot €75 20 - 30 jaar
PVC €45 - €80 25 - 40 jaar
Groendak €45 - €200 50 - 100 jaar

Isolatie van een platte dak

De isolatie van een plat dak kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manieren zijn:

 • Warm plat dak
 • Koud plat dak
 • Omgekeerd plat dak

1. Warm plat dak

Een warm plat dak is de meest gekozen isolatiemethode bij platte daken. De isolatie wordt geplaatst op de draagconstructie. Doordat de draagconstructie in de isolatieschil zit, is deze minder onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. Dat zorgt ervoor dat er minder kans is op scheuren van de dakbedekking.

Tussen de isolatie en de dakconstructie komt vaak ook nog een dampscherm. Dat zorgt ervoor dat vochtige lucht niet kan condenseren in het isolatiemateriaal. Dat maakt de levensduur langer.

 • De opbouw voor een plat dak is: dakbeschot, dampscherm, isolatie en dakbedekking Aanbevolen isolatiemateriaal is: harde isolatieplaten (EPS, PUR, PIR)

2. Koud plat dak

De isolatie wordt onder of tussen de balken van de draagconstructie geplaatst. Doordat de draagconstructie niet mee in de isolatieschil zit, kan deze uitzetten en krimpen onder invloed van grote temperatuurschommelingen. Het risico op scheuren en barsten is groter bij een warm plat dak. Het ingesloten vocht kan moeilijk uit de constructie ontsnappen wat voor rot kan zorgen. Deze, koude plat dak isolatie, wordt daardoor ook veel minder toegepast.

 • De opbouw voor een plat dak is: isolatie, dakbeschot en dakbedekking. Aanbevolen isolatiemateriaal is minerale wol (glaswol, rotswol)

3. Omgekeerd plat dak

Tot slot heb je de omgekeerde dakisolatie. Hierbij kun je denken aan een warm dak, maar dan omgekeerd. De isolatie en dakbedekking zijn van plaats gewisseld. De isolatie ligt boven de dakbedekking. Daarbovenop komt een ballastlaag uit tegels, grind of keien. Zij zorgen ervoor dat de isolatie op z'n plaats blijft en beschermt het dak tegen temperatuurwisselingen en de UV-stralen tijdens de zonnige dagen.

 • De opbouw voor een plat dak is: dakbeschot, dakbedekking, isolatie en ballastlaag. Aanbevolen isolatiemateriaal: XPS-platen (omdat deze isolatieplaten vochtbestendig zijn)

isolatie voor zolder

Indicatieprijzen voor de isolatie van een plat dak:

Methode plat dak isoleren Plaats van de isolatie Gemiddelde kostprijs per m2
Warm plat dak Isolatie langs buiten €70 - €115 (incl. afwerking)
Koud plat dak Isolatie langs binnen €30 - €40 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dak Op de bestaande dakbedekking €50 (incl. afwerking)

3) Zadeldak

In België kom je het zadeldak vaak tegen. Je kunt een zadeldak herkennen aan de omgekeerde V-vorm die samenkomt in de nok.

Het zadeldak kent vele voordelen:

 • Windbestendig: een zadeldak is bestand tegen hevige windstorm
 • Goede waterafvoer: door de hellende dakconstructie is de waterafvoer vlot
 • Extra leefruimte: doordat een zadeldak steil is kun je meer leefruimte creëren
 • Vele mogelijke afwerkingsmogelijkheden: je kunt alle kanten op met een zadeldak

Dakbedekking zadeldak

Het zadeldak is te bedekken met heel veel soorten dakbedekking. Hieronder de soorten dakbedekking met de gemiddelde prijzen per m2. Aan de rechterkant kun je ook zien wat de geschatte levensduur van het dak is. Op deze manier kun je een eigen prijs-kwaliteitsverhouding maken.

Type dakbedekking Gemiddelde prijs (incl. montage en plaatsing) Levensduur
Betonnen dakpannen €20 tot €40 ± 30 jaar
Keramische dakpannen €30 tot €70 ± 100 jaar
Kunstleien €65 tot €85 ± 30 jaar
Natuurleien €100 tot €145 ± 90 jaar
Bitumenleien €30 tot €40 ± 25 jaar
Zinken dakbedekking €65 tot €110 ± 125 jaar
Rieten dakbedekking €70 tot €95 ± 35 jaar

Zadeldak isoleren

Het isoleren van je dak levert warmte in de winter en koelte in de zomer op. Het grote voordeel is dat je efficiënter kunt verwarmen en daarmee je energiekosten kunt verlagen. Je kunt een zadeldak op 3 manieren laten isoleren, namelijk:

 • zadeldak langs buiten isoleren
 • zadeldak langs binnen isoleren
 • zoldervloer isoleren

Hieronder indicatieprijzen voor het isoleren van een zadeldak:

Plaatsing van de isolatie Gemiddelde prijs per m2
Zadeldak langs buiten isoleren €40 tot €60
Zadeldak langs binnen isoleren €20 tot €50
Zoldervloer isoleren €25 tot €35

Zadeldak langs buiten isoleren

Bij het isoleren langs buiten wordt de dakbedekking verwijderd. Dit gebeurt tijdelijk. Deze isolatiemethode wordt vooral gebruikt bij nieuwbouwwoningen of dak renovatie waarvan je de huidige dakbedekking wilt vervangen. Het isolatiemateriaal wordt op de dakconstructie geplaatst. Daarbovenop komt een beschermende folie die het dak tegen vocht en wind zal beschermen.

Zadeldak langs binnen isoleren

Een voordeel bij langs binnen isoleren is dat de dakbedekking en dakconstructie volledig in tact blijven. Een nadeel is dat deze constructie ervoor zorgt dat je ruimte aan de binnenkant van het dak zal verliezen. Als je een dak met een keper- of spantenstructuur hebt moet de isolatie tussen de balken geplaatst worden. Is er geen keper- of spanstructuur, dan maakt de dakwerker eerst een houten of metalen geraamte aan de muur waarin de isolatie geplaatst kan worden. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een dampscherm om condensvorming en vochtproblemen te voorkomen.

Zoldervloer isoleren

De zolder wordt vaker gebruikt als een extra kamer. Indien dat niet het geval is is het isoleren van de zoldervloer interessant. Daarmee zorg je namelijk voor een isolatie die lager ligt. Tevens is de te verwarmen oppervlakte in huis veel kleiner. Tijdens de isolatie van de zoldervloer wordt gebruikt gemaakt van harde isolatieplaten. De reden is om de vloer loopbaar te houden zonder het isolatiemateriaal te schaden.

4) Schilddak

Bij een rechthoekige woning zonder topgevels met de zijden even hoog is een schilddak een mooi optie. Het schilddak wordt steeds populairder en zien we dus steeds vaker terug. De strakke uitstraling maakt het dak geschikt voor landelijke als voor moderne woningen.

Hoe herken je een schilddak?

Een schilddak herken je aan de vier zijden die schuin naar de dakranden aflopen. Het lijkt op het zadeldak, maar een schilddak heeft geen recht aflopende dakvlakken. Het schilddak kent twee lange dakzijdes die uit trapeziumvormig dakvlak bestaan en twee korte zijden die een driehoekige vorm hebben. Zo heeft het schilddak een horizontale uitstraling. Je ziet schilddaken met name bij cottages en boerderijen.

Wil je voor een schilddak gaan? Dan moeten alle vier de gevelzijden een gelijke hoogte hebben en mooi waterpas staan.

Dakbedekking voor schilddak

Op een schilddak kun je bijna alle dakbedekkingen plaatsen. De betonnen dakpannen zijn het populairst in verband met de aantrekkelijke prijs en talloze uitvoeringen die er bestaan. Daarnaast is het mogelijk om ook leien, groendak, of zinken dakbedekking te gaan.

Prijzen dakbedekking voor schilddak

Zoals hierboven is aangegeven kan op een schilddak veel verschillende materialen dakbedekking geplaatst worden. Het gekozen materiaal en de plaatsing (hoe arbeidsintensief het is) bepaald de exacte prijs. Hieronder vind je indicatieprijzen.

Dakbedekking voor een schilddak Prijs per m2 inclusief plaatsing Levensduur
Zink vanaf €70 circa 125 jaar
Riet €70 tot €95 (excl. nokvorken) circa 35 jaar
Natuurleien €110 tot €120 circa 90 jaar
Bitumenleien €30 tot €40 circa 25 jaar
Kunstleien €65 tot €75 circa 30 jaar
Kleidakpannen €35 tot €65 circa 100 jaar
Betonnen dakpannen €20 tot €40 circa 30 jaar

5) Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak heeft een platte vorm en een hellende constructie. De hellingsgraad is minstens 15 graden. Bij een lessenaarsdak is de dakconstructie dat er één zijde zeer hoog staat terwijl de ander vrij laag komt te staan. Je kunt een lessenaarsdak tegenkomen bij woningen, maar ook bij blokhutten, serre of tuinhuizen.

lessenaarsdak

Je kunt ook woningen tegenkomen die uitgerust zijn met een dubbele lessenaarsdak. Dit wordt ook wel verspringend lessenaarsdak genoemd. Je herkent dit dak aan dat de beide dakzijdes tegenover elkaar liggen, maar hebben ze verschillende hoogtes. We kunnen ook wel spreken van een asymmetrische dakconstructie.

Dakbedekking voor lessenaarsdak

De keuze voor het soort dakbedekking bepaald de uiteindelijke prijs. Op een lessenaarsdak kun je verschillende soorten dakbedekking plaatsen, namelijk:

 • Dakpannen
 • Riet
 • Leien
 • Golfplaten

6) Mansardedak

Een mansardedak is een dak wat in het onderste deel dakvlak steiler is dan het bovenste aan de nok. Dit dak wordt ook wel gezien als een gebroken dak of de Franse kap. De uitstraling van een mansardedak is dat de onderste vlakken naar buiten knikken waarmee ze steiler zijn dan de bovenste twee vlakken.

Dakbedekking voor mansardedak

Het mansardedak kun je afwerken met elk type dakbedekking. Meest populaire zijn de dakpannen. Je kunt zowel gaan voor betonnen als voor keramische dakpannen. Betonnen dakpannen zijn goedkoper, maar de keramische dakpannen gaan in levensduur langer mee. Daarnaast kun je gaan voor leien, zinken of een rieten dak. Met het kiezen voor rieten dakbedekking kun je een natuurlijke en landelijk uitstraling creëren.

Prijzen dakbedekking voor een mansardedak

Hieronder lees je indicatieprijzen voor een mansardedak. De prijzen zijn vanafprijzen en kunnen per dakwerker verschillen. Daarnaast zijn de prijzen per m2 inclusief montage en plaatsing. Aan de rechterkant kun je zien wat de levensduur van het dak is. Uiteraard een belangrijk onderdeel bij de overweging van prijs-kwaliteitsverhouding.

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs Levensduur
Betonnen dakpannen €20 tot €40 30 jaar
Keramische dakpannen €30 tot €70 100 jaar
Kunstleien €65 tot €85 30 jaar
Natuurleien €100 tot €145 90 jaar
Bitumen €30 tot €40 25 jaar
Zinken dakbedekking €65 tot €110 125 jaar
Rieten dakbedekking €70 tot €95 35 jaar

7) Wolfsdak

Een wolfsdak is de combinatie van een zadeldak en een schilddak. Het afgeschuinde vlakken op de korte zijde(n) van het dak maakt het dak uniek. Naast dat het dak een stijlvolle en charmante uitstraling heeft is het dak ook nog eens windbestendig. Een wolfsdak zie je ook terug bij landelijke woningen. Het grootste voordeel aan een wolfsdak is dat alle dakbedekking mogelijk is. Een populaire dakbedekking die gekozen wordt is een rieten dak!

Soorten dakbedekking en prijzen voor wolfsdak

Op een wolfsdak kun je verschillende dakdekking zetten. Echter kan de prijs daardoor lager of hoger vallen. Hieronder vind je indicatieprijzen per soort dakbedekking voor een wolfsdak. Reken er wel op dat de constructie van een wolfsdak complexer is dan een normale dak, dus de prijs ligt hoger.

Type dakbdekking Gemiddelde prijs (Incl. montage en plaatsing) Levensduur
Betonnen dakpannen €20 tot €40 ± 30 jaar
Keramische dakpannen €30 tot €70 ± 100 jaar
Kunstleien €65 tot €85 ± 30 jaar
Natuurleien €100 tot €145 ± 90 jaar
Bitumenleien €30 tot €40 ± 25 jaar
Zinken dakbedekking €65 tot €110 ± 125 jaar
Rieten dakbedekking €70 tot €95 ± 35 jaar

8) Puntdak

Een puntdak, ook wel tentdak, wordt veel toegepast bij nieuwbouwwoningen. Het fijne aan dit dak is de constructie. De dakconstructie heeft een dak oversteek wat een esthetische uitstraling heeft. Daarnaast is het dak ook functioneel. Op een tentdak kun je verschillende soorten dakbedekking gebruiken.

Kosten puntdak

Het voordeel van een puntdak is dat er vele soorten dakbedekking op geplaatst kan worden. Zo kun je door je keuze de prijs beïnvloeden. Het volledig plaatsen van een nieuw dak is uiteraard duurder, omdat het dak volledig opgebouwd moet worden, terwijl een reparatie (mogelijk) goedkoper kan uitpakken.

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs (incl. montage en plaatsing) Levensduur
Betonnen dakpannen €20 tot €40 30 jaar
Keramische dakpannen €30 tot €70 100 jaar
Kunstleien €65 tot €85 30 jaar
Natuurleien €100 tot €145 90 jaar
Bitumen €30 tot €40 25 jaar
Zinken dakbedekking €65 tot €110 125 jaar
Rieten dakbedekking €70 tot €95 35 jaar

Isolatie puntdak

Een puntdak heeft al door de overstekende dakranden een natuurlijke isolerende werking. Echter is het mogelijk om je tentdak van binnen en vanuit buiten te isoleren. Door gebruik te maken van minerale wol (glas- of steenwol) kun je je tentdak vanuit de binnenzijde laten isoleren. Wil je liever langs buiten? Dan kun je gebruik maken van PUR-schuim.

Wat kost een dakwerker?

Benader dakwerkers uit jouw regio en vergelijk het aanbod om tot wel 20% op de totale kosten te kunnen besparen.

Deze service is gratis en vrijblijvend

Bespaar tot wel 20%

Vergelijk offertes van dakwerkers