Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Lessenaarsdak

Houd je van originaliteit? Wil je gaan voor een bijzonder dak? Dan kan een lessenaarsdak iets voor jou zijn! Een lessenaarsdak is een dakvorm wat op een plat dak lijkt, maar slecht uit één enkel dakvlak bestaat. Het dak wordt ook wel ‘dakschild’ genoemd.

lessenaarsdak

Hoe ziet een lessenaarsdak eruit?

Een lessenaarsdak heeft een platte vorm en een hellende constructie. De hellingsgraad is minstens 15 graden. Bij een lessenaarsdak is de dakconstructie dat er één zijde zeer hoog staat terwijl de ander vrij laag komt te staan. Je kunt een lessenaarsdak tegenkomen bij woningen, maar ook bij blokhutten, serres of tuinhuizen.

Je kunt ook woningen tegenkomen die uitgerust zijn met een dubbele lessenaarsdak. Dit wordt ook wel verspringend lessenaarsdak genoemd. Je herkent dit dak aan de beide dakzijdes die tegenover elkaar liggen, maar ze hebben een verschillende hoogte. We kunnen ook wel spreken van een asymmetrische dakconstructie.

4 redenen om te kiezen voor een lessenaarsdak

Het is begrijpelijk als men op het eerste gezicht niet zo snel zou kiezen voor zo’n asymmetrisch, maar het vooral moet hebben van de originaliteit. Daarom geven we jou 4 redenen waarom een lessenaarsdak toch de keuze waard is.

 • Één dakgoot
  Het fijne aan een lessenaarsdak is dat er maar één dakgoot nodig is om het regenwater op te vangen en af te voeren. De dakgoot zit aan de onderzijde van het dak. De dakgoot springt hierdoor minder snel in het oog. Door de lage helling kan het regenwater bij een plat dak vlotter worden afgevoerd. Tevens vereist zo’n dak niet veel onderhoud.
 • Meer lichtinval
  Een ander belangrijk voordeel is dat bij een lessenaarsdak veel meer lichtinval is dan bij andere soorten daken. Door het dak kun je kiezen voor veel en grotere ramen.
 • Extra ruimte
  Doordat het dak scheef staat is er aan de ene kant geen ruimte, terwijl er aan de andere kant veel ruimte wordt gecreëerd. Dat maakt dat je kunt gaan voor extra ruimte onder het dak. Indien er voldoende plaats is kun je zelfs gaan voor een duplexverdieping.
 • Moderne en karakteristieke uitstraling
  Het lessenaarsdak kent een moderne, maar vooral een esthetische uitstraling. Door het ontwerp kun je veel creatieve kanten mee op. De uitstraling van het dak geeft jouw woning een exclusieve uitstraling.

Prijzen lessenaarsdak

De keuze voor het soort dakbedekking bepaald de uiteindelijke prijs. De onderstaande prijzen zijn vanafprijzen inclusief plaatsing. Op een lessenaarsdak kun je verschillende soorten dakbedekking plaatsen, namelijk:

1) Dakpannen

Al eeuwenlang worden dakpannen gebruikt. Vroeger bestonden alleen de keramische terwijl er tegenwoordig ook een goedkopere variant bestaat, namelijk: de betonnen dakpan.

Betonnen dakpannen zijn de meest gebruikte dakpannen. De reden is dat het goedkoper is dan keramische dakpannen. Betonnen dakpannen worden gemaakt van een mengsel zand, cement en eventuele additieven. Het voordeel is dat betonnen dakpannen leverbaar zijn in zowel gegolfde als vlakke variant. De levensduur van dakpannen zijn circa 50 jaar.

 • De prijs voor betonnen dakpannen ligt gemiddeld tussen de €25 en €40 euro per m2
 • De prijs voor keramische dakpannen ligt gemiddeld tussen de €35 en €65 euro per m2

2) Riet

Kies je voor een rieten dak, dan kun je rekenen op een authentieke en natuurlijke uitstraling. Je ziet een rieten dak terug bij landelijke woningen. Tevens kun je het rieten dak ook gebruiken voor het lessenaarsdak en een dakkapel op een lessenaarsdak.

 • De prijs voor een rieten dakbedekking ligt gemiddeld tussen de €70 en €95 euro per m2. Je kunt ook rekening houden met details die een meerprijs hebben

3) Leien

Indien je kiest voor een leien dak kun je kiezen uit natuurleien en kunstleien. Het verschil zit hem in de uitstraling en de prijs. Namelijk zijn natuurleien, zoals de naam het zegt, natuurlijke leien die voor een mooie natuurlijk dak zorgen.

Kies je voor kunstleien dan kun je ook een mooie leien dak verwachten, alleen zal deze beter op elkaar overlopen, omdat ze op elkaar ‘leien’. Het grote voordeel van natuurleien is dat het wel 100 jaar meegaat. Kunstleien gaan veel korter mee, namelijk: circa 35 jaar. Je kunt leien in verschillende kleuren verkrijgen.

 • De prijs voor een natuurleien dak ligt gemiddeld tussen de €110 en €120 euro per m2
 • De prijs voor een kunstleien dak ligt gemiddeld tussen de €65 en €70 euro per m2

4) Golfplaten

Een ander optie is om te gaan voor golfplaten. Golfplaten worden meestal gebruikt bij kleinere gebouwen, zoals tuinhuisjes. Je kunt golfplaten vinden in de materialen: kunststof, aluminium, vezelcement en metaal. Aluminium en vezelcement golfplaten zijn duurzamer dan metaal en kunststof. Dit met name omdat ze extra bewerkt worden zodat ze niet kunnen roesten. Aluminium golfplaten zijn 3x duurder dan kunststof golfplaten, maar gaan ook 5x langer mee.

De keuze voor het soort dakbedekking is naast een kwestie van smaak ook afhankelijk van de hellingshoek.

 • De prijs voor een golfplaten dak begint gemiddeld bij €25 euro per m2

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers