Houd je van originaliteit? Wil je gaan voor een bijzonder dak? Dan kan een lessenaarsdak iets voor jou zijn! Een lessenaarsdak is een dakvorm wat op een plat dak lijkt, maar slecht uit één enkel dakvlak bestaat. Het dak wordt ook wel 'dakschild' genoemd.
Een lessenaarsdak heeft een platte vorm en een hellende constructie. De hellingsgraad is minstens 15 graden. Bij een lessenaarsdak is de dakconstructie dat er één zijde zeer hoog staat terwijl de ander vrij laag komt te staan. Je kunt een lessenaarsdak tegenkomen bij woningen, maar ook bij blokhutten, serres of tuinhuizen.
Je kunt ook woningen tegenkomen die uitgerust zijn met een dubbele lessenaarsdak. Dit wordt ook wel verspringend lessenaarsdak genoemd. Je herkent dit dak aan de beide dakzijdes die tegenover elkaar liggen, maar ze hebben een verschillende hoogte. We kunnen ook wel spreken van een asymmetrische dakconstructie.
Het is begrijpelijk als men op het eerste gezicht niet zo snel zou kiezen voor zo'n asymmetrisch, maar het vooral moet hebben van de originaliteit. Daarom geven we jou 4 redenen waarom een lessenaarsdak toch de keuze waard is.
De keuze voor het soort dakbedekking bepaald de uiteindelijke prijs. De onderstaande prijzen zijn vanafprijzen inclusief plaatsing. Op een lessenaarsdak kun je verschillende soorten dakbedekking plaatsen, namelijk:
Al eeuwenlang worden dakpannen gebruikt. Vroeger bestonden alleen de keramische terwijl er tegenwoordig ook een goedkopere variant bestaat, namelijk: de betonnen dakpan.
Betonnen dakpannen zijn de meest gebruikte dakpannen. De reden is dat het goedkoper is dan keramische dakpannen. Betonnen dakpannen worden gemaakt van een mengsel zand, cement en eventuele additieven. Het voordeel is dat betonnen dakpannen leverbaar zijn in zowel gegolfde als vlakke variant. De levensduur van dakpannen zijn circa 50 jaar.
Kies je voor een rieten dak, dan kun je rekenen op een authentieke en natuurlijke uitstraling. Je ziet een rieten dak terug bij landelijke woningen. Tevens kun je het rieten dak ook gebruiken voor het lessenaarsdak en een dakkapel op een lessenaarsdak.
Indien je kiest voor een leien dak kun je kiezen uit natuurleien en kunstleien. Het verschil zit hem in de uitstraling en de prijs. Namelijk zijn natuurleien, zoals de naam het zegt, natuurlijke leien die voor een mooie natuurlijk dak zorgen.
Kies je voor kunstleien dan kun je ook een mooie leien dak verwachten, alleen zal deze beter op elkaar overlopen, omdat ze op elkaar 'leien'. Het grote voordeel van natuurleien is dat het wel 100 jaar meegaat. Kunstleien gaan veel korter mee, namelijk: circa 35 jaar. Je kunt leien in verschillende kleuren verkrijgen.
Een ander optie is om te gaan voor golfplaten. Golfplaten worden meestal gebruikt bij kleinere gebouwen, zoals tuinhuisjes. Je kunt golfplaten vinden in de materialen: kunststof, aluminium, vezelcement en metaal. Aluminium en vezelcement golfplaten zijn duurzamer dan metaal en kunststof. Dit met name omdat ze extra bewerkt worden zodat ze niet kunnen roesten. Aluminium golfplaten zijn 3x duurder dan kunststof golfplaten, maar gaan ook 5x langer mee.
De keuze voor het soort dakbedekking is naast een kwestie van smaak ook afhankelijk van de hellingshoek.
Benader dakwerkers uit jouw regio en vergelijk het aanbod om tot wel 20% op de totale kosten te kunnen besparen.
• Onderwerpen A-Z
Bekijk hier 70+ artikelen.
• Must-reads
- Checklist
- Daklekkage
- Dakrenovatie
- Asbest
• Algemeen
- Dakwerker
- Dak ontmossen
- Dakgoot repareren
- Dakreiniging
- Dakreparatie
- Dakwerkzaamheden
- Loodslab vervangen
- Plat dak vernieuwen
- Schuurdak vervangen
- Schoorsteen vegen
- Rieten dak maken
- Overkapping maken
• Aandachtspunten
- Draagkracht berekenen
- Garantie
- EPDM over bitumen
- Houtrot
• Geldzaken
- Kosten
- Offertes?
- Prijs m2
- Dakshingles prijzen
- EPDM dakbedekking prijs per m2
- Dakkapel prijs berekenen
- Nieuw dak kosten
- Schoorsteenveger prijs
- Uurloon dakwerker
- Uurtarief dakwerker
- Kosten per m2
- Dakopbouw prijs
- Goedkope dakwerker
Vergelijk offertes van dakwerkers