Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakwerkwijzer.be
Dakwerkwijzer.be

Mansardedak

Mansardedak, ook wel mansartdak genoemd, is een dak wat in het onderste deel dakvlak steiler is dan het bovenste. Dit dak wordt ook wel gezien als een gebroken dak of de Franse kap genoemd.

Mansardedak: klassiek, extra ruimte en dakkapellen

 • Klassiek en prestigieus
  De keuze voor een mansardedak komt vooral door de landelijke uitstraling die het heeft. Daarnaast heeft het dak een prestigieuze stijl. Het is ook niet bijzonder dat dit type dak vooral in de smaak viel in de 19e eeuw.
 • Extra ruimte
  Het dak kent een grote voordeel rondom de extra ruimte op de bovenste verdieping. Dit dak werd gebruikt bij kleinere woningen in de 19e eeuw om juist dat stukje extra ruimte te kunnen creëren. Er is voldoende staruimte doordat de onderste dakhelft steiler loopt.
 • Dakkapel
  Dit type dak is geschikt voor het plaatsen van een dakkapel. Het voordeel daarvan is dat het voor extra licht en ruimte zorgt. Tevens is de prijs erg aantrekkelijk. De ruimte die gecreëerd wordt kan de woning in waarde doen stijgen. Het is mogelijk om zowel een kapel met een schuin als een kapel met een plat dak te plaatsen.

mansardedak

Een mansardedak wordt ook wel gebroken of Frans kap genoemd en is een dakvorm met gebroken, naar buiten geknikte vlakken

Dakbedekking voor mansardedak

Het mansardedak kun je afwerken met elk type dakbedekking. Meest populaire zijn de dakpannen. Je kunt zowel gaan voor betonnen als voor keramische dakpannen. Betonnen dakpannen zijn goedkoper, maar de keramische dakpannen gaan in levensduur langer mee. Daarnaast kun je gaan voor leien, zinken of een rieten dak. Met het kiezen voor rieten dakbedekking kun je een natuurlijke en landelijk uitstraling creëren.

Prijzen dakbedekking voor een mansardedak

Hieronder tref je indicatieprijzen voor een mansardedak aan. De prijzen zijn vanafprijzen en kunnen per dakspecialist verschillen. Daarnaast zijn de prijzen per m2 inclusief montage en plaatsing. Aan de rechterkant kun je zien wat de levensduur van het dak is. Uiteraard een belangrijk onderdeel bij de overweging van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs Levensduur
Betonnen dakpannen €20 tot €40 30 jaar
Keramische dakpannen €30 tot €70 100 jaar
Kunst leien €65 tot €85 30 jaar
Natuurleien €100 tot €145 90 jaar
Bitumen €30 tot €40 25 jaar
Zinken dakbedekking €65 tot €110 125 jaar
Rieten dakbedekking €70 tot €95 35 jaar

Stevige constructie

Een mansardedak heeft een stevige constructie nodig. Het dak moet stabiel zijn voor verschillende weersomstandigheden zoals, wind en de felle zon. Daarnaast zorgt de dakvorm voor stofvorming en roetvorming op het relatief platte deel aan de bovenkant en eventueel ongedierte kan tussen de delen heen kruipen. Om dit soort narigheid te voorkomen wordt er gekozen voor lambrisering aan de binnenkant van het dak.

Isolatie mansardedak

Een mansardedak is een ideale dak waar warmte of koude lucht zal ontsnappen, daarom is de isolatie van belang.

Je kunt het dak isoleren op 3 manieren:

 1. Langs buiten: deze manier van isoleren staat beter bekend als een sarkingdak. De dakbedekking wordt tijdelijk langs de buitenkant verwijderd. Deze manier van isolatie is ideaal bij nieuwbouwwoningen of bij renovatie van een dak waarbij het volledige dakbedekking vernieuwd wordt.
 2. Langs binnen: deze manier van isoleren gebeurt van binnen waardoor de dakbedekking en de constructie niet aangetast worden. Een nadeel is dat je ruimte aan de binnenkant zal verkleinen door het isolatiemateriaal.
 3. Zoldervloer isoleren: als de zolder niet gebruikt wordt als een slaapkamer, dus als een leefruimte, kun je ook de zoldervloer gebruiken voor isolatie. Er wordt dan gebruik gemaakt van harde isolatieplaten. Deze manier van isolatie wordt meestal niet gebruikt bij een mansardedak, omdat er vaak gekozen wordt voor zo’n dak juist voor die extra ruimte die ermee gecreëerd kan worden.

oude masardedak

Hieronder vind je een tabel met de vanafprijzen voor de isolatie van een mansardedak.

Plaatsing van de isolatie Gemiddelde prijs per m2
Mansardedak langs buiten isoleren €40 tot €60
Mansardedak langs binnen isoleren €20 tot €50
Zoldervloer isoleren €25 tot €30

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van dakwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers