Puntdak

Een puntdak, ook wel tentdak genoemd, wordt veel toegepast bij nieuwbouwwoningen. Het fijne aan dit dak is de constructie. De dakconstructie heeft een dakoversteek wat een esthetische uitstraling heeft. Daarnaast is het dak ook functioneel. Op een tentdak kun je verschillende soorten dakbedekking gebruiken.

Constructie en opbouw bij een tentdak

 • Constructie
  Door het moderne karakter wordt een tentdak gebruikt bij nieuwbouwwoningen. Je herkent een tentdak aan de vier vlakken die samenkomen in één punt. De constructie van een tentdak wordt ook wel: piramide dak, paviljoendak of een tentdak genoemd.

  De constructie van een tentdak is geschikt voor mensen die een oversteek willen hebben in het dak. De dakconstructie moet stevig zijn en daarom wordt er gebruikt gemaakt van een opstand, oftewel verhoogde dakrand van ongeveer 90 cm onder het dak. Hoe hoger de opstand wordt, hoe minder ruimte er overblijft onder het dak.
 • Opbouw
  De opbouw van een tentdak verloopt soortgelijk als bij een zadeldak. Het dak bestaat uit houten spanten. Dat vormt het skelet van het dak. De constructie van een tentdak kent ook sporenspanten, panlatten, een onderdak, een dampscherm en schuine zolderafwerking wat het dak daarmee compleet maakt.

Puntdak met dakoversteek

Een tentdak is een hellend dak waar je een dakoversteek kunt verwachten. Een dakoversteek heeft een esthetische uitstraling en is daarnaast functioneel. Hieronder lees je meer over wat we bedoelen met de estetische uitstraling en functionaliteit.

 • Esthetische waarde
  De dakoversteek steekt uit op de buitengevel van de woning. De woning krijgt zodoende meer uitstraling. Tevens zorgt zo'n uitstraling van de dakoversteek voor een waardestijging van de woning. De afwerking kan in aluminium, PVC en in hout. Je kunt tevens je dakoversteek mooier of completer maken met lichtspotjes.
 • Functionele waarde
  Een tentdak kent ook functionaliteit. De oversteek op een tentdak dient ook als bescherming tegen het weer. Je kunt het eigenlijk multifunctioneel beschouwen, want zowel in de zomer als in de winter is zo'n dak heel handig. In de zomermaanden creëert het dak als bescherming tegen de zon. In de wintermaanden beschermt het tegen regen en wind. Het voordeel van de oversteek is dat de dakgoot verder van de gevel staat.

Plaatsing puntdak

Vanaf elk hoekpunt worden er daksteunen geplaatst. In het midden, in het nok, kruisen ze samen. Middels nokken worden de dakbalken verbonden. De dakbalken zorgen voor een stevige hechting aan het frame. De dakbalken steken uit over het frame.

Isolatie tentdak

Een tentdak heeft al door de overstekende dakranden een natuurlijke isolerende werking. Echter is het mogelijk om je tentdak van binnen en vanuit buiten te isoleren. Door gebruik te maken van minerale wol (glas- of steenwol) kun je je tentdak vanuit de binnenzijde laten isoleren. Wil je liever langs buiten? Dan kun je gebruik maken van PUR-schuim.

Kosten puntdak

Het voordeel van een tentdak is dat er vele soorten dakbedekking op geplaatst kan worden. Zo kun je door je keuze de prijs beïnvloeden. Het volledig plaatsen van een nieuw dak is uiteraard duurder, omdat het dak volledig opgebouwd moet worden, terwijl een reparatie (mogelijk) goedkoper kan uitpakken. Hieronder een tabel met indicatieprijzen per m2. Let er wel op dat er bijkomende kosten kunnen komen als het over meer dan alleen dakbedekking gaat!

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs (incl. montage en plaatsing) Levensduur
Betonnen dakpannen €20 tot €40 30 jaar
Keramische dakpannen €30 tot €70 100 jaar
Kunstleien €65 tot €85 30 jaar
Natuurleien €100 tot €145 90 jaar
Bitumen €30 tot €40 25 jaar
Zinken dakbedekking €65 tot €110 125 jaar
Rieten dakbedekking €70 tot €95 35 jaar

Investeer je in je dak met een lange levensduur? Dan kun je rekenen op een duurzaam gebruik. In de meeste gevallen moeten de daken onderhouden worden. Het onderhoud is per dakbedekking anders.

De voor- en nadelen op een rij...

Voordelen

 • Moderne uitstraling
 • Stabiel dak
 • Kan bedekt worden met verschillende dakbedekking
 • Isolatie door de overstekende dakranden
 • Dakoversteek: esthetisch en functioneel
 • Aerodynamisch: dakconstructie is bestand tegen hevige rukwinden

Nadelen

 • Geen ruimte onder het dak
 • De dakconstructie kost meer dan gewoonlijk

Wat kost een dakwerker?

Benader dakwerkers uit jouw regio en vergelijk het aanbod om tot wel 20% op de totale kosten te kunnen besparen.

Deze service is gratis en vrijblijvend

Bespaar tot wel 20%

Vergelijk offertes van dakwerkers